Pietarin Zenit-jalkapallojoukkueen fanit: ei homoja, ei tummaihoisia

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

Venäjän jalkapalloliigan nykyisen mestarin Pietarin Zenitin suurin kannattajayhdistys "Landskrona" julkaisi verkkosivuillaan Valinta 12 (ven. Селекция – 12) -nimetyn avoimen kirjeen. Fanien julkaiseman kirjeen mukaan seuraan ei pitäisi ottaa tummaihoisia tai seksuaalivähemmistöön kuuluvia pelaajia. Kirjeestä kertoi Suomessa ensin Yle Urheilu.

Kirjoituksen taustalla on arvioiden mukaan tummahipiäisten brasilialaishyökkääjä Hulkin (Givanildo Vieira de Souza) ja belgialaisen puoliksi karibialaistaustaisen keskikenttäpelaajan Axel Witselin palkkaaminen syyskuussa seuran riveihin suurella rahalla. Monet joukkueen fanit ovat olleet iloissaan tähtien palkkaamisesta joukkueeseen, mutta toisaalta näiden palkka on joidenkin arvioiden mukaan herättänyt ärtymystä. Joillekin faneille nimenomaan pelaajien ihonväri on syy vastustukseen.

Kirjeessä vastustetaan myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ottamista pelaamaan joukkueeseen.

Kirjeen kirjoittajat kieltävät olevansa rasisteja, mutta pitävät tummaihoisten pelaajien puuttumista joukkueesta tärkeänä perinteenä. Kirjeessä esitetään pelko alueellisen identiteetin menettämisestä ja pelin muuttumisesta puhtaaksi liiketoiminnaksi.

Kirjeen mukaan joukkueeseen halutaan ensisijaisesti pelaajia Pietarista ja Leningradin alueelta. Toissijaisesti kelpaavat luoteisen Venäjän ja Keski-Venäjän pelaajat. Näiden jälkeen hyväksytään muut slaavilais-taustaisten alueiden pelaajat sekä Baltiasta tai Skandinaviasta tulevat pelaajat. Neljännellä sijalla ovat muut Euroopan alueet.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kannattajien esittämät vaatimukset ovat herättäneet ihmettelyä laajalti. Myös jotkut seuran vanhat pelaajat ovat tuominneet vaatimusten esittämisen. Seura ei aio tiedottajansa mukaan kommentoida kannatusyhdistyksensä kirjettä julkisuudessa.

The Telegraph: Zenit St Petersburg fans petition club to sack black players and demand all-white heterosexual team
Yle: Zenit-fanit vaativat: Ei homoille ja tummaihoisille
PinkNews: Russian football fan club: Please, no gay or black players in our team

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!