Euroopan parlamentti vaatii Venäjää ja Ukrainaa luopumaan homofobiasta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Euroopan parlamentti hyväksyi 13.12.2012 kaksi päätöslauselmaa, joissa Venäjää ja Ukrainaa vaaditaan luopumaan suunnitelmista sensuroida sateenkaariväestöä. Molempien maiden suunnitelmissa myönteiset kuvaukset sateenkaariväestöstä johtaisivat sakkoihin tai vankeusrangaistuksiin.

Ukrainan lokakuussa alustavasti hyväksytty Laki 8711 määrää sakot ja jopa viiden vuoden vankeusrangaistuksen ”homopropagandan” levittämisestä. Samassa kuussa Venäjän korkein oikeus vahvisti, että Pietari voisi jatkaa homofobisen sensuurilakinsa soveltamista.

Yhdeksässä Venäjän hallintoalueessa homojen kuvaileminen myönteisessä valossa on rangaistavaa. Tämä merkitsee pride-marssien kieltämistä, ja presidentti Putinin oma puolue haluaa ulottaa lain koko maahan.

Euroopan parlamentti hyväksyi molemmille maille oman julkilausuman vaatien niitä hyllyttämään homojen vastaiset lait.

Molemmissa julkilausumissa viitattiin Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomitean päätökseen tapauksessa Fedotova vastaan Venäjä. Siinä Venäjä tuomittiin puhevapauden rajoittamisesta syrjivällä tavalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Euroopan komissio ja Alankomaat totesivat, että Laki 8711:n hyväksyminen estäisi Ukrainan ja Euroopan unionin välisen viisumittoman matkailusopimuksen solmimisen.

Euroopan parlamentin puoluerajat ylittävän sateenkaariryhmän varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Sophie in 't Veld kertoi: ”Kävin Venäjällä, ja tiedän venäläisten olevan avomielisiä, yksilöllisiä ja hyväksyviä. Homot ja transsukupuoliset eivät ole tuontitavaraa Lännestä yhtä vähän kuin klassillinen musiikki, kirjallisuus ja ooppera eivät ole tuontitavaraa Venäjältä. Se on osaa meidän molempien kulttuuria, me kaikki harrastamme sitä eri tavalla mutta kaikki me sitä harrastamme.
Venäjän ja Ukrainan poliitikkojen on lakattava luomasta vaaroja tyhjästä ja kunnioitettava jokaisen oikeutta puhevapauteen.”

TToinen sateenkaariryhmän puheenjohtajista, europarlamentaarikko Michael Cashman totesi: ”Sekä Venäjä että Ukraina ovat allekirjoittaneet Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja kansainvälisen ihmisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan sopimuksen. Kukaan ei pakottanut niitä siihen, ja niiden on nyt kunnioitettava kansainvälisiä sitoumuksiaan. Euroopan unioni pysyy tiukasti vaatimustensa takana ja tukee edelleen niitä aktivisteja, jotka rohkeasti uhmaavat näitä epäoikeudenmukaisia lakeja.”

Viime viikolla Lady Gaga lähetti kaksi viestiä, joilla hän tuki Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin tekemiä homofobian vastaisia kommentteja. Medvedev ei nähnyt mitään syytä homoseksuaalisuuden tekemiseksi laittomaksi Venäjällä eikä se hänen mielestään ole monelle venäläiselle mikään tärkeä asia.

Pink news (Englanti)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!