USA: Homot armeijassa on edelleen vaikea kysymys

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Presidentti Clintonin kaudella aikaansaatu laki "Älä kysy, älä kerro" - DADT, ei näytä poistuvan Obamankaan kaudella kovin ripeästi, vaikka sellaista on luvattu. Lakihan on jopa toiminut enemmänkin homoja vastaan, kuin heitä turvannut.

Uutistoimisto AP:n mukaan Kongressille olisi jo esitelty lakialoite, joka sallisi homojen palvelevan avoimesti omana itsenään USA:n armeijassa.

Puolustusministeri Gatesia haastateltiin FOX News -kanavalla sunnuntaina. Ministeri totesi DADT:n olevan vielä laki joka on voimassa. "Noudatamme lakia, oli se mikä tahansa." Hän puolusteli asian käsittelyn viipymistä sillä, että presidentillä on muita kiireellisimpiäkin asioita juuri nyt edessään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Veteraanijärjestö on ehtinyt myös älähtää. Heidän mielestään lakia ei tule muuttaa ja homokielto on säilytettävä.

Kolme eri mielipidetiedustelua osoittavat yli 75% amerikkalaisista kannattavan DADT:n poistamista laista, mikä sallisi homojen palvelevan armeijassa ilman paljastumisriskiä ja sitä seuraavia potkuja.

1 kommenttia

Tuntuu siltä kuin joka päivä olisi aprillipäivä... Yksi Clintonin vaaliteemoista -92-vaaleissa oli poistaa homojen syrjintä armeijassa, virkaan astuttuaan häneltä kuitenkin puuttui rohkeus ja näkemys täyttää lupauksensa. Siihen olisi tarvittu yksi kynän veto ja syrjintä olisi päättynyt Executive orderilla (presidentin antama asetus) samoin kuin mm. rotuerottelu poistettiin armeijasta ja kouluista (Eisenhower, republikaani).

Tällä hetkellä vallitsee sekä armeijan että puolustusministerin ilmaisemana valmius hyväksyä lainmuutos ja sallia homojen palvella avoimesti armeijassa. Obamalla on tietysti mahdollisuus myös poistaa syrjintä Executive orderilla samoin kuin Lincoln (republikaani) poisti orjuuden vuonna 1862.

Mikähän veteraanijärjestö on älähtänyt? Järjestöjä on satoja alkaen Gay World War 2 Veterans päätyen Irakin sodan gay-veteraaneihin...