USA:n liittovaltion korkein oikeus aloittaa DOMAn käsittelyn

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Yhdysvaltain liittovaltion ylin oikeusaste aloittaa kuulemiset siitä, tulisiko homoille sallia avioliitto kaikkine taloudellisine ja yhteiskunnallisine oikeuksineen liittovaltiotasoisesti vaiko ei.

DOMA - Defense of Marriage Act määrittelee liittovaltiotasolla avioliiton miehen ja naisen väliseksi liitoksi. Se ei estä osavaltioita säätämästä toisin, kuten tapahtui Kaliforniassa oikeuden päätöksellä. Sen jälkeen avioliitto-oikeus tuotiin kansanäänestykseen (Proposition 8). Sen tuloksena vähäisellä marginaalilla homoavioliitot kiellettiin. Sitä ennen homoavioliittoja solmittiin Kaliforniassa valtava määrä. Äänestyksen tuloksen jälkeen uusia homoavioliittoja ei ole voitu solmia. Äänestystuloksesta on valitettu ja nyt liittovaltion korkein oikeus saattaa ottaa myös tämän tapauksen käsittelyyn tässä yhteydessä.

Korkeimmalle oikeudelle on ehdolla useita homoavioliittoihin liittyviä avoimia asioita. Mahdollisesti varsin pian oikeus päättää, mitkä asiat se ottaa käsittelyyn tällä kerralla. Liittovaltion korkein oikeus saattaa perustuslain tasa-arvopykälän perusteella päättää, että avioliitto-oikeutta ei voida rajoittaa koskemaan vain eri sukupuolta olevia pariskuntia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Osavaltiotasolla homoavioliittoja on kohta voimassa yhteensä yhdeksässä osavaltiossa, sekä niiden lisäksi Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington DC:ssä.

Washington Post uutisoi liittovaltion korkeimmassa oikeudessa alkavasta kuulemisesta

1 kommenttia

Korkein oikeus julkaisi hetki sitten työjärjestyksensä, mutta siihen ei sisälly tällä hetkellä liittovaltion homoavioliittokielto DOMAa, ei Kalifornian Prop 8:aa eikä muita tasa-arvoista avioliittolakia koskevia juttuja.
Vaikuttaa siltä, että kenties ensi viikolla saadaan tietää enemmän avioliittoasioiden käsittelyaikataulusta:

http://www.scotusblog.com/2012/11/no-action-on-same-sex-marriage/