UK hallitus: Eheytysterapiat eivät hyödyksi terveydelle ja voivat vahingoittaa potilaita

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti
  • 16

Terveysministeriltä tiedusteltiin brittihallituksen suhtautumista terapiaan, jolla yritetään muuttaa seksuaalista suuntautumista. Ministeri Norman Lamb vastasi seuraavasti (vapaasti käännettynä):

- Terveysministeriö ei suvaitse terapeuttien periaatetta, jolla tarjotaan 'hoitoja' homoseksuaalisuuteen. Ei ole mitään todisteita siitä, että tämän kaltainen terapia olisi tervehdyttävä, ja se todellakin saattaa aiheuttaa merkittävää haittaa joillekin potilaille.

- Kaikkien Kansallisessa terveydenhoitojärjestelmässä (NHS) työskentelevien ammattilaisten velvollisuutena on varmistaa, että hoitotoimenpiteet ja hoito, mukaan lukien terapia, annetaan jokaiselle potilaalle ilman minkäänlaista syrjintää. ... Jos jollakulla potilaalla on mielenterveysongelmia, lääkintähenkilön tehtävänä on koettaa auttaa potilasta huolimatta siitä, mikä on syynä ahdistukseen. Tällaiseen [hoitoon] voi kuulua potilaan oppiminen ymmärtämään oma seksuaalisuutensa, perheen väitteet hänen seksuaalisuudestaan ja toisten ihmisten vihamielisyys.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Me tiedämme tutkimusten perusteella, että masentuneisuuden, pelkojen ja itsemurhien esiintyvyys homoyhteisössä on merkittävästi korkeampi heteroseksuaaliseen yhteisöön verrattuna. Siksi 'Ei terveyttä ilman mielenterveyttä' [-periaate] tarkoittaa, että lesbot, homot, biseksuaalit ja transsukupuoliset ihmiset kuuluvat erityisryhmään, joiden mielenterveyspalveluiden erityislaatu on otettava huomioon.

Ex-Gay-Watch-verkkosivusto raportoi Brittihallituksen lausunnon

16 kommenttia

Eräät uskonnollisen vakaumuksen omaavat terveydenhoidon ammattilaiset ovat joskus vedonneet siihen, että vakaumuksensa vuoksi he voivat hoitaa potilasta periaatteittensa mukaisella tavalla taikka jopa kieltäytyä hoitamasta homoja.

Mieleeni tuli tositapahtuma vuosikymmenten takaa. Nuori adventistimies haki lentäjäksi Finnairille (silloin kun Finnairilla vielä meni hyvin). Hän ilmoitti työhaastattelussa, että hän ei sitten uskontonsa vuoksi tee työtä koskaan lauantaina, koska se on hänen uskonnossaan pyhitetty päivä. Häntä ei hyväksytty koulutukseen. Minulle hän hämmästeli Finnairin nuivaa suhtautumista uskovaisiin. Ehkä hän ajatteli Finnairin syyllistyneen syrjintään.

Ajattelen, että eikö ihmisten yleensäkin tulisi miettiä hyvissä ajoin etukäteen, ovatko he soveliaita johonkin tiettyyn ammattiin vaikkapa omien asenteittensa vuoksi.
Aivan yhtä hyvin homolääkärit voisivat kieltäytyä hoitamasta homofobipotilaita. Miltäs se kuulostaa? Tässä sen näkee miten uskonto on joillekin ihmisille vain porsaanreikä käyttäytyä törkeästi.