NHL:n työsulku tuo suomalaiseen kiekkokaukaloon avarakatseisuutta

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 6

Pohjois-Amerikan kiekkoliigassa jatkuva työsulku vie pelaajia pitämään yllä pelitaitojaan muualle. Kalifornialaisessa San Jose Sharks -joukkueessa pelaava Tommy Wingels tuli Suomeen ja pelaa nyt Kouvolalaisessa KooKoo-mestaruussarjajoukkueessa.

24-vuotias keskushyökkääjä kertoi mietteitään Ylen Urheiluruudussa.

Wingels nosti haastattelussa esiin You Can Play -kampanjan, jossa hän on itsekin mukana. You Can Play -kampanjan tarkoituksena on homofobian poistaminen jääkiekkoympyröistä ja ihmisten hyväksyminen sellaisina kuin ovat. Homot halutaan myös kiekkokaukaloon. Työtä on nyt tehty vuoden verran ja siinä on saavutettu Wingelsin mukaan menestystä.

Wingels kertoo Urheiluruudun haastattelussa hyvästä ystävästään, joka oli homo. Tämä työskenteli jääkiekon parissa - ja kohtasi paljon ennakkoluuloja. Ihmisillä oli epäluuloja ja stereotypiat olivat vahvoja. Nyt Wingelsin mukaan on aika rikkoa vihdoin stereotypiat. Hänen mukaansa ei ole merkitystä, onko homo vai ei.

- Yhdenkään pelaajan ei pidä lopettaa jääkiekkoa siksi, että he tuntevat olonsa epämukavaksi pukuhuoneessa. Kaikkien on saatava olla oma itsensä. Vain jääkiekko merkitsee, Wingels kertoo näkemyksensä Yle Urheilulle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haastattelussa hän kertoi myös olevansa valmis jäämään Kouvolaan koko kaudeksi, jos NHL:n työsulku jatkuu.

Wingels oli joitakin vuosia sitten auto-onnettomuudessa menehtyneen Brendan Burken ystävä. Burke tuli kaapista ulos vain hieman ennen traagista onnettomuutta. Sen jälkeen hänen isänsä Brian ja isoveljensä Patrick Burke käynnistivät You Can Play –kampanjan. Brendan Burken kaapistatulo sai laajaa huomiota Pohjois-Amerikan kiekkoympyröissä.

Chicagon läheltä Illinoisin Evanstonista syntyjään oleva Wingels osallistui viime kesänä myös Chicagon pride-kulkueeseen.

Yle Urheilu: KooKoon NHL-apu pitää Mestistä laadukkaana sarjana
NHL-komissaarilta tuki You Can Play -kampanjalle
Wikipedia: Tommy Wingels

6 kommenttia

Hyvänen aika! Muumioradion Sportti-Vartista on siivottu Tutankhamonin aikalaisten linja.

Tommy Wingels oli yksi YCP:n ensimmäisistä tulipilareista ja oli vain ajan kysymys, että koska hän puhuu asiasta myös Suomessa. Sitä emme saa koskaan tietää, ett ottiko hän asian itse puheeksi haastattelussa vai kysyikö toimittaja. Veikkaan oma-aloitteisuutta, sillä Wingels on ollut tässä kova lyömään rumpua.

YCP:ssä olleita työsulkupelaajia pelaa suomessa ainakin yksi toinenkin. Huomionarvoinen asia on se, että Pohjois-Amerikassa kuvatuissa YCP-klipeissä ei nähtyy yhtään, ei siis ensimmmäistäkään suomalaista NHL-pelaajaa.

Nähtäväksi jää, millä vuosikymmennellä ensimmäinen SM-liigan suomalaispelaaja vaivautuu antamaan järkevän kommentin asiasta. Ehkä se tapahtuu sitten, kun hupenevien tulojen kanssa toimivilta seuroilta alkaa sponsorit kyselemään eettistä linjaa.

Olen YCP-kampanjaan liittyen sanonut, että suomalaiset leikkivät mieluusti modernia pohjoismaata niin kauan, kuin muut pohjoismaat tekevät näissä asioissa Suomenkin osuuden. Jossain vuosikertomuksen takasivulla yhdellä lauseella kuitattu persoonaton kommentti ei nyt ihan ole osallistumista.