NHL:n työsulku tuo suomalaiseen kiekkokaukaloon avarakatseisuutta (juttukommentit)

  • 2 / 6
  • Ossi Halme
  • 15.11.2012 0:04
Hyvänen aika! Muumioradion Sportti-Vartista on siivottu Tutankhamonin aikalaisten linja.

Tommy Wingels oli yksi YCP:n ensimmäisistä tulipilareista ja oli vain ajan kysymys, että koska hän puhuu asiasta myös Suomessa. Sitä emme saa koskaan tietää, ett ottiko hän asian itse puheeksi haastattelussa vai kysyikö toimittaja. Veikkaan oma-aloitteisuutta, sillä Wingels on ollut tässä kova lyömään rumpua.

YCP:ssä olleita työsulkupelaajia pelaa suomessa ainakin yksi toinenkin. Huomionarvoinen asia on se, että Pohjois-Amerikassa kuvatuissa YCP-klipeissä ei nähtyy yhtään, ei siis ensimmmäistäkään suomalaista NHL-pelaajaa.

Nähtäväksi jää, millä vuosikymmennellä ensimmäinen SM-liigan suomalaispelaaja vaivautuu antamaan järkevän kommentin asiasta. Ehkä se tapahtuu sitten, kun hupenevien tulojen kanssa toimivilta seuroilta alkaa sponsorit kyselemään eettistä linjaa.

Olen YCP-kampanjaan liittyen sanonut, että suomalaiset leikkivät mieluusti modernia pohjoismaata niin kauan, kuin muut pohjoismaat tekevät näissä asioissa Suomenkin osuuden. Jossain vuosikertomuksen takasivulla yhdellä lauseella kuitattu persoonaton kommentti ei nyt ihan ole osallistumista.
  • 3 / 6
  • Public eye
  • 15.11.2012 13:36
Toivottavasti Tommy Wingelsin panos suomalaiseen jääkiekkoon on suurempi kuin mitä pelkät ottelupisteet tulevat näyttämään.

Jääkiekkopomoilla ja -vaikuttajilla on nyt tuhannen taalan paikka hyödyntää tämän urheilijan vapaaehtoinen panos muuttaa asenteita ja tehdä tästä machourheilun linnakkeesta edes hitusen inhimillisempi ja avarakatseisempi laji niin suomalaisten pelaajien kuin yleisönkin parissa.

Tommy Wingels kertoo itsestään ja ystävästään Brendan Burkesta.
http://youtu.be/FwKZnMcSlBk

Tommyn You Can Play -tukivideo
http://youtu.be/ZMNs-me5MQI
  • 4 / 6
  • Ossi Halme
  • 15.11.2012 22:20
Luulen kiekkoihmisten taas päästävän tuhannen taalan paikan ohi. En tiedä millä vuosikymmenellä urheilu(markkinointi)ihmiset elävät, mutta eivät ainakaan 2000-luvulla.

Suomessa ei yleensäkään ole päivitetty konsepteja aikoihin tai jos on, niin sitä ei ainakaan huomaa. Se on sikäli merkillistä, että käytännössä jääkiekon ylimmällä sarjatasolla ainakin yksi seura hoippuu konkurssin partaalla ja muutama muukin seura on taloudellisesti aika heikoilla jäillä. Silloin pitäisi ehdottomasti käyttää kaikki keinot, millä puuhastelun imago saadaan näyttämään modernimmalta. Täydellisen käsittämätöntä tämä jänisreaktio, missä pää lyödään pensaaseen ja toivotaan asioiden hoituvan, "sillä sama konseptihan toimi 25 vuotta sitten". Ja vakavaraistenkin seurojen intresseissä on pitää lajin ja sarjan imago toimivana; muuten sarjataso repeää lopullisesti vahvoihin ja heikkoihin seuroihin, mikä ei ole kenenkään etu.

Jos urheilutoiminnassa pääsylipputuloilla on merkitystä, niin siinä pitää onkia pienetkin lisäkatsojat mukaan. Ei ole olemassa sellaista patenttimainosta, mikä tuo heti 200-500 katsojaa joka kotiotteluun (joita esim. jääkiekon SM-liigan runkosarjassa jokaisella joukkueella on 30). Samoin aivan pieniä paikallisyrityksiä lukuun ottamatta sponsoritkin ovat muuttuneet vaativiksi. Mainonta-asiantuntijoiden mukaan urheilusta katoaa 1/4 mainostuloista lähivuosina. Enää sponsoreille ei riitä mainos peliasussa tai kentän laidalla. Tiedän yrityksiä, jotka miettivät kannattaako heidän sponsoroida sellaista urheilua, jonka imago on siltä ajalta, kun Venäjä oli Neuvostoliitto ja Saksoja oli kaksi. Tiedän myös pari yritystä, jotka juuri siitä syystä ovat vetäytyneet urheilusponsoroinnista. On hyvä pitää mielessä, että eräs jättiluokan sponsori irtisanoi sopimukseknsa USA:ssa juuri siksi, että sponsoroitu sarjataso ja urheilijat eivät pystyneet selkeästi osoittamaan tämän vuosisadan arvojen kunnioittamista.

Suomalaista urheiluliiketoiminnan johtamista muutenkin arvostellaan amatöörimäiseksi puuhasteluksi. Internetin aikakaudella on järjenvastaista, että edes ulkomaisista lähteistä ei osata hakea inspiraatiota ja miettä, että miten niitä ideoita voitaisiin soveltaa Suomessa. Suomalainen urheilukulttuuri on hyvää vauhtia lipsahtamassa Ukrainan tai Valko-Venäjän tasolle - tosin yhtä idässähän Suomi kartasta katsottuna myös on.
  • 5 / 6
  • human
  • 18.11.2012 14:06
Jääkiekosta muistuikin mieleen Sveitsin terveysviraston taannoiset 2006 hyvät mainokset

http://www.pmw.org/~mathis/OWL/hockey_e_300dpi.jpg
http://www.check-your-lovelife.ch/de/kampagne/2006.html

Ja heillä oli toki myös naiset muistettu
http://www.pmw.org/~mathis/OWL/fechten_e_300dpi.jpg

Sekä noihin liittynyt tv-spotti
http://www.youtube.com/watch?v=SRzU6Hhjdh0

Ja toki myös tämä, heidän myöhempi "joukkuetta ollut" -kampanjansa
http://1.bp.blogspot.com/_2w8ROGqjN6w/TPe17nWdAHI/AAAAAAAABbI/WqatqQ415AA/s1600/Bedroom.png

Kommenttia muokattu: 18.11.2012 klo 14:13
  • 6 / 6
  • Ossi Halme
  • 18.11.2012 19:39
Paljas pinta herättää huomion. Sitä voi käyttää tärkeiden ja hyvien asioiden edistämiseen, se ei ole roskalehtien yksinoikeus.