Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa kerätään talteen

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 2

Työväenmuseo Werstas kerää kaikenlaista tavaraa ja valokuvia, jotka liittyvät sateenkaarielämään Suomessa, siis kertovat tarinaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen arjesta, tapahtumista ja toiminnasta suomalaisessa yhteiskunnassa ennen ja tänään.

LHBTIQ-väen historiaa kerätään nyt erityisesti ensi kesän Hilpeys ja ennakkoluulo -näyttelyä varten. Se on auki 14.6. - 18.8.2013. Näyttely kertoo sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiasta ja nostaa esille arkielämän tarinoita ja välittää vähemmistöön kuuluvien ihmisten kokemusmaailmaa taiteen keinoin.

Esimerkeiksi kiinnostavista esineistä nostetaan vaikkapa transihmisen korkokengät, homoparin tuparikuva, bi-naisen ensitreffien leffalippu, telaketjulesbon ruutupaita, intersukupuolisen wc-kyltti tai sateenkaariperheen isänpäiväkortti. Tärkeintä ovat materiaaliin liittyvät tarinat ja taustatiedot - milloin, missä ja miksi.

Werstaalla on maan ainoa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historian museokokoelma. Tampereella sijaitsevan Werstaan sateenkaarikokoelmassa on tällä hetkellä noin 700 esinettä. Kokoelmassa on erilaisia ihmisten elämänkaareen liittyviä esineitä kuten hääkakun koristeita sekä muistoesineitä, toisaalta yhteisöön ja yhteiskuntaan liittyvää aineistoa, kuten mielenosoituksissa ja tapahtumissa käytettyjä merkkejä ja kylttejä.

Werstaalla järjestettiin vuonna 2005 Suomen ensimmäinen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen historiasta kertova näyttely Vaarin paketti ja sateenkaarinappi.

Sateenkaarikokoelmaa ylläpidetään ja kartutetaan yhteistyössä muun muassa Setan kanssa. Museo huolehtii lahjoittajien yksityisyydestä. Werstaalla on tallennettu aihealuetta vuodesta 2002 lähtien. Werstaan kokoelmiin voi tutustua nettitietokannassa arjenhistoria.fi -osoitteessa, esimerkiksi hakusanalla lhbt.

Tavaroiden ja valokuvien keruusta kerrotaan tarkemmin museon nettisivuilla, LHBTIQ-keruu -osiossa.

tyovaenmuseo.fi / LHBTIQ-keruu
arjenhistoria.fi

2 kommenttia

Onkohan mitään tietoa saatu, tai mahdollista enään saada, niiden vähintään 1050 ihmisen elämänkokemuksista, jotka tuomittiin ennen vuotta 1971 vankilaan jopa 2 vuodeksi siitä, että rakastelivat samaa sukupuolta olevan kanssa? Heidän tunnoistaan, elämästään, tuomio- ja vankilakokemuksistaan?
  • 2 / 2
  • Onnellinen mies
  • 14.11.2012, 8.56
human, otat esille tärkeän asian. Se kuinka LHBTIQ- ihmisiä on kohdeltu tässäkin yhteiskunnassa on tärkeää kirjata jälkipolvienkin tiedoksi. Heidän tuntojen, elämän, tuomioiden ja vankilakokemusten lisäksi pidän hyvinkin tarpeellisena kirjata ne tahot ja niiden vaikuttajat, jotka syyttelyjä, synnittelyjä, syrjintää, ivaa, pilkkaa jne. ovat kohdistaneet LHBTIQ- ihmisiin menneinä aikoina ja osittain vielä näinäkin päivinä. LHBTIQ- ihmisiin kohdistuva ilkeily ja synnittely on häpeäksi tällekin aikakaudelle, kulttuurille ja yhteiskunnalle, sekä rienaavaa tunnelmatemmellystä harjoittaville tahoille.