Espanjan perustuslakituomioistuin hyväksyi homoavioliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Espanjan perustuslakituomioistuin totesi tänään iltapäivällä pitämässään istunnossa, että maan edellisen pääministerin José Luis Zapateron sosialistisen hallituksen vuonna 2005 läpi viemä laki, joka sallii homoavioliitot, on perustuslain mukainen. Päätöksen puolesta äänesti kahdeksan tuomaria (kahdeksan vapamielistä ja yksi vanhoillinen) ja vastaan kolme nykyisen hallituspuolueen Partido Popularin (PP) nimittämää tuomaria.

PP oli aikoinaan oppositiossa ollessaan valittanut laista perustuslakituomioistuimeen. Puolueen puheenjohtajana oli silloin nykyinen pääministeri Mariano Rajoy. Tuomioistuimeen kuuluu kaksitoista jäsentä; yksi vanhoillinen jätti äänestämättä, koska hän oli aikaisemmin toisen tuomioistuinelimen puheenjohtajana antanut lausuntoja laista.

Lain turvin on tähän mennessä yli 22.000 homoparia solminut avioliiton. Kaksitoista maata on hyväksynyt vastaavan lain; Espanja oli ensimmäisten joukossa.

PP on Espanjan oikeusministerin Alberto Ruíz-Gallardónin suulla antanut ymmärtää, ettei se aio perustuslain päätöksen jälkeen muuttaa lakia, vaikka sillä on ehdoton enemmistö Espanjan parlamentissa Cortesissa.

Vuoden 2005 loppupuolella jotkut vanhoilliset tuomarit aloittivat kampanjan lakia vastaan epäillen sen perustuslaillisuutta ja estivät eräissä maistraateissa homoavioliittojen toimittamisen. Perustuslakituomioistuimen selkeällä enemmistöllä tekemä päätös mitätöi näiden tuomareiden epäilyt, eikä heillä ole valtuuksia kyseenalaistaa homoavioliittoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jo joitakin kuukausia Espanajssa oli uumoiltu perustuslakituomioistuimen päätyvän lain hyväskymiseen.

El País (Espanja)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!