Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Turkin maksamaan korvauksia homovangille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin puuttui tällä viikolla ensimmäisen kerran Turkin vankiloissa esiintyvään homofobiseen syrjintään. Tuomioistuin tuomitsi Turkin maksamaan 22.000 euron korvauksen homoseksuaaliselle vangille, joka joutui vankilan viranomaisten harjoittaman simputuksen kohteeksi.

Kyseessä on luottokorttien väärentämisestä tuomitusta nuoresta homomiehestä. Nuorukaista alettiin kiusata vankilassa, ja hänen valitettuaan muiden vankien harrastamasta kiusaamisesta hänet siirrettiin eristysselliin. Nuorukainen päätti tällöin kääntyä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen puoleen muistuttaen siitä, että vankilan viranomaisten olisi pitänyt puuttua kiusaajien toimintaan sen sijaan, että hänet suljettiin eristysselliin pedofiilien ja raiskaajien tapaan.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen mukaan Turkki oli rikkonut ihmisoikeuksien ja perustavaa laatua olevien vapauksien suojelemista koskevan sopimuksen kolmatta pykälää, jossa vangeille edellytetään turvallista ympäristöä.

Tuomioistuimen mukaan Turkin viranomaiset olivat rikkoneet syrjinnän kieltävän sopimuksen 14 pykälää, koska vankia oli syrjitty hänen seksuaalisen suuntautumisensa perusteella, ja tuomitsi Turkin korvaamaan vangille 18.000 euroa psyykkisistä vammoista ja 4.000 euroa hänelle aiheutuneista oikeuskuluista.

Universo Gay (Espanja)
Gay Russia (Venäjä)

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta