YK vaatii Serbiaa peruuttamaan gay pride-kiellon

  • Uutinen
  • Pride
  • Lassi Valve

Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay vaatii Serbian hallitusta sallimaan gay pride-marssin Belgradissa viranomaisten kiellettyä sen eilen vedoten turvallisuuteen.
Navi Pillay soitti Belgradiin Serbian sisäministeriön ilmoitettua, että kaikki lauantaiksi suunnitellut kansankokoukset kielletään turvallisuuteen vedoten.

Viimekin vuoden sateenkaaritilaisuus kiellettiin turvallisuussyistä, ja vuonna 2010 Belgradissa järjestetyn gay pride-paraatin kimppuun hyökättiin. Moukat heittivät marssijoiden päälle kiviä ja pulloja ja harjoittivat vandalismia. Monet poliisit ja tavalliset ihmiset loukkaantuivat.

Pillay totesi: ”Vastaaminen haavoittuvaan yhteisöön kohdistuvaan väkivaltaan kieltämällä sen rauhanomainen kokoontuminen ja mielen ilmaiseminen loukkaa osallistujien perusihmisoikeuksia. Valtioiden pitää vastata ennakkoluuloihin eikä alistua niihin.
Kehotan Serbian hallitusta ryhtymään toimenpiteisiin sateenkaariväestön ja myös muiden haavoittuvien yhteisöjen kuten romanien suojelemiseksi riittävästi, niin että ne voivat nauttia ilmaisunvapaudestaan ja rauhanomaisesta yhdistymisvapaudestaan.”

Komissaari totesi Serbian edistyneen viime vuosina ihmisoikeusasioissa. Kehottaessaan hallitusta myötävaikuttamaan Belgradin priden toteuttamisessa hän totesi juhlan antavan maalle mahdollisuuden osoittaa, että se on vakavissaan ihmisoikeuksien edistämisessä. Pillay lisäsi YK:n ihmisoikeustoimiston olevan valmis avustamaan Serbiaa tässä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Belgradin gay priden kieltäminen on aiheuttanut tyrmistystä ihmisoikeusryhmissä ympäri maailman ja Euroopan unionin poliitikkojen keskuudessa.

Gay Star News (Englanti)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!