Saksalaisen oikeuden päätös: Homoksi nimittely ei ole loukkaavaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Nuori 24-v. opiskelija ei Saksassa päässyt discoravintolaan ja nosti metelin. Hän sylki ja haukkui portsaria. Hän haukkui rauhoittamaan tulleita poliiseja "homoiksi" ja "kullinimijöiksi". Hän vastusti kiihkeästi poliisien kiinniottotoimenpiteitä. Välikohtaus kesti tunteja ja solvauksia tuli kuin liukuhihnalta. Poliisit olivat homoja, kullinimijöitä, hinttejä, jne. Oikeudessa mies sai 1350 euroa sakkoja.

Oikeusistuin Thübingenissä ei kuitenkaan pitänyt "homo"-nimittelyä loukkaavana. Siitä ei tullut sakkoja, vaan muista miehen manöövereistä. Homottelu ei ole oikeudellisesti loukkaavaa. Kyseessä on loukkaus vasta ,kun leimaa vastustajansa vähempiarvoiseksi. Käsitys homoseksuaalisuudesta on voimakkaasti muuttunut viime vuosikymmeninä, eikä homo ole enää alempiarvoinen. Poliitikkojen joukossa on homoja, ja poliisissa on homojen ja lesbojen ammatillinen verkosto. Lisäksi syrjintäsuojalaki kieltää syrjimisen seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Jos oikeus pitäisi homoutta vähempiarvoisena, se olisi syrjivää. "Homo"-sana on samanarvoinen kuin biseksuaali tai hetero. Myöskään poliisilaki ei tee tähän mitään poikkeusta. Muut miehen käyttämät haukkumasanat olivat loukkaavia, ja toivat roimat sakot.

1 kommenttia

Mietin vain, että jos sanoo toiselle "v*tun homo", voiko sitä pitää vähempiarvoiseksi leimaamisena? Mikäli voi, on tässäkin tapauksessa vedettävä selkeä ero siihen, mikäli kyseessä on hyökkäys kohteen oletettua seksuaalista suuntautumista vastaan, vai pelkästään etenkin nuorten heteromiesten usein käyttämä yleismaailmallinen haukkumailmaisu.

On turha yrittää loukata "haukkumalla" homoksi, se on aivan sama kuin haukkuisi ihonväriin perusteella. Itsensä siinä vain munaa. Kuvitelkaapa jos nuoret huutelisivat toisilleen "v*tun n*kru!". Kyse olisi yhdestä samasta ilmiöstä kuin homo-sanan haukkumakäytössä. Tiettyä ihmisryhmää kuvaavan sanan alkuperäisen merkityksen vääristäminen haukkumasanaksi on eräänlaista sovinismia, kuten rasismia tai seksismiä tai homofobiaa sekin.

Ongelma on se, miten haukkujat itse suhtautuvat homoihin ja/tai se, että heidän kielenkäyttönsä on moista.

Kommenttia muokattu: 04.10.2012 klo 19:48

Kommenttia muokattu: 06.10.2012 klo 20:00