Seta puhuu YK:n ihmisoikeusneuvostolle Suomen ihmisoikeustilanteesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • 1

Keskiviikkona 19.9. Suomen ihmisoikeustilannetta käsitellään YK:n ihmisoikeusneuvostossa Genevessä. Myös kansalaisjärjestöt saavat puheenvuoron. Seta pitää ensimmäistä kertaa puheen ihmisoikeusneuvostossa. Setan kannanoton esittää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kattojärjestö ILGA-Europe. Keskustelu lähetetään suorana verkossa Setan tietojen mukaan klo 18–19 Suomen aikaa.

Seta vaatii Suomelta toimia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Seta nostaa puheessaan esiin muun muassa sukupuoltaan korjaavien lisääntymiskyvyttömyyspakon, intersukupuolisten lasten tarpeettomat leikkaukset, sateenkaariperheiden lasten eriarvoisen kohtelun ja transihmisten syrjäytymisen työelämästä. Setan mukaan edistystä on tapahtunut, mutta jäljellä on suuria haasteita.

UPR-menettelyssä (Universal Periodic Review eli yleismaailmallinen määräaikaisarviointi) jokaisen YK:n jäsenmaan ihmisoikeustilannetta arvioidaan neljän vuoden välein. Tänä vuonna on Suomen vuoro. Arviointi alkoi kansalaisjärjestöjen lausunnoilla viime syksynä ja jatkui keväällä Suomen virallisella raportilla ja 23.5. ihmisoikeusneuvoston ensimmäisellä keskustelulla, jossa YK:n jäsenmaat antoivat Suomelle suosituksia. Islanti kehotti Suomea uudistamaan lainsäädäntöään ja hallintoaan seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin kohdistuvan syrjinnän kitkemiseksi (suositus 90.8).

19.9. illalla Suomi vastaa saamiinsa suosituksiin ihmisoikeusneuvostossa. Suomen englanninkielinen vastaus on luettavissa ulkoministeriön verkkosivuilla http://formin.finland.fi/ihmisoikeudet/UPR


Keskustelun lopulla puheenvuoroja pitävät kansalaisjärjestöt. Seta pitää puheenvuoron kattojärjestönsä ILGA-Euroopan suulla ja sen lukee hollantilainen Joyce Hamilton, koska ihmisoikeusneuvostossa voivat puhua vain virallisen tarkkailija-aseman saaneet järjestöt. Keskustelua voi seurata suorana osoitteessa http://www.unmultimedia.org/tv/webcast/c/universal-periodic-review.html

1 kommenttia

Ranskan presidentti François Hollande piti eilen YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa merkittävän puheen, jossa hän kehotti Yhdistyneitä kansakuntia toimimaan homoseksuaalisuuden rangaistavuuden poistamiseksi koko maailmasta.

Valtionpäämiehen puheeksi se oli poikkeuksellinen, ja Hollande vaatii lisäksi Ranskaa toimimaan johtoryhmässä YK:n kunnioitettavassa taistelussa perusoikeuksien ja -vapauksien puolesta.
Artikkelin lopussa videotallenne puheesta:

http://gaystarnews.com/article/french-president-hollande-tells-un-make-gay-sex-legal-globally260912-2

Ranskan sitoutumista toimimaan ehdoitta ihmisoikeuksien puolesta pidetään merkittävänä edistysaskeleena:

http://tempsreel.nouvelobs.com/topnews/20120925.REU6785/hollande-plaide-pour-depenaliser-l-homosexualite.html

http://yagg.com/2012/09/25/francois-hollande-lance-appel-pour-la-depenalisation-universelle-de-lhomosexualite-a-la-tribune-de-lonu/
---
Homoseksuaalisuus on edelleen rikos 77 maassa, kerrotaan monessa lähteessä, mutta ILGAn selvityksen mukaan 86 maassa. Kahdeksassa se voi johtaa kuolemantuomioon.
Edistyneet maat, Pohjoismaista Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti, ovat virallisesti luopuneet eriarvoisesta kohtelusta eli heteroseksistisestä syrjinnästä. Myös Suomi pyritään saamaan jossain vaiheessa oikeusvaltioiden ryhmään.

Kommenttia muokattu: 27.09.2012 klo 00:48