Ruotsidemokraatit ainoa puolue, joka ei osallistu Tukholman pride-paraatiin

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

Klo 13 Sadoittain poliiseja Tukholman rautatieaseman lähettyvillä


Muslimivastainen counter-jihad-liike kokoontuu tänään Tukholman Bantorgetille. Sadoittain poliiseja on jo paikalla. Poliisi on saanut vahvistusta Skånesta ja Länsi-Götanmaalta. Ensimmäinen pommiuhkaus on jo ohi. Kokoontuminen Tukholmassa pride-paraati-päivänä ei liene sattumaa. Epäillään, että muslimivastainen liike yrittää houkutella riviehinsä HLBT-ihmisiä. Ainakin yritetään vahvistaa Swedish Defence League -verkostoa.

Suomesta on mukana ilmeisesti sama pieni joukko, joka yritti Tampereen pride-kulkueeseen. Tiedostusta sillä taholla on tehostettu, ja tapahtumia seurataan facebookissa ja twitterissä. Dagens Nyheter puhuu noin kymmenestä henkilöstä (myöhemmin tarkennetaan: 50 henkilöä), jotka ovat koolla muslimivastaisen ryhmittymän kokoontumisessa. Erilaisia vastamielenosoittajia on ympärillä n. pari sataa. Yksi poliisi on loukkaantunut paukkupommin räjähdyksessä. Prideen osallistuu n. 45 000 ihmistä.

Pride-kulkuetta voi seurata kaupungin monista webbikameroista. Kameroita on useita pride-kulkueen reitillä. Kulkue lähtee klo 14 ja saapuu ensin Stureplanille, siitä Sergels torgetille ja edelleen keskustan läpi Slussenille.

http://www.webbkameror.se/webbkameror/stockholm/index.php

Viime vuonna pride-kulkuetta voi seurata myös SL:n erikoisbussin laajakuvakameroiden kautta. Mahdollisesti kuvayhteys avautuu tänäänkin

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://pride.sl.se/


Klo 8.30 Puolueet mukana, paitsi Ruotsidemokraatit

SD eli Sverigedemokraterna on ainoa Ruotsin valtiopäivillä mukana oleva puolue, joka ei osallistu Tukholman pride-kulkueeseen tänään. Näin kommentoidaan puolueessa: "Ei ole pyydetty mukaan", "Ei ole tarvetta". Mitään muutakaan puoluetta ei ole kutsuttu,vaan kaikki ovat omasta halustaan.

Ruotsidemokraatit on äärioikeistolainen monikulttuurisuutta ja islamia kritisoiva kansalliskonservatiivinen puolue. Puolueen puheenjohtaja on Jimmie Åkesson. He ovat valtiopäivillä neljänneksi suurin puolue (ääniosuus 5,7% ja 20 kansanedustajaa). Homoavioliittoja ja homojen adoptio-oikeutta vastustetaan.

Puolueen lehdistötiedottaja Martin Kinnunen sanoo, että homot eivät kuulu heidän valitsijakuntaansa, ja pitää vähän ajatella asioita markkinoinnin näkökulmasta. Sitä paitsi: voi tulla turvallisuusongelmia. . Ennen viime vaaleja puhuttiin kuitenkin paljon siitä, että Ruotsidemokraatit olivat aktiivisina gaybaareissa värväämässä väkeä puolueen kannattajiksi.


Muut puolueet osallistuvat

Kristillisdemokraatit ovat mukana pridellä. Kristillisten kansanedustaja Caroline Szyber sanoo Svenska Dagbladetille, että monet ihmettelevät Kristillisdemokraattien asennetta homo/lesboasioihin, ja sen vuoksi on tärkeää olla mukana juttelemassa ihmisten kanssa. Kristillisdemokraatit olivat ensi kertaa mukana viime vuonna.

Moderaterna (kokoomus) arvioi, että 400 henkeä on heidän pride-kulkue -osastossaan. Puolue on järjestänyt pride-viikolla monia seminaareja. Oikeusministeri Beatrice Ask ja kehitysapuministeri Gunilla Carlsson ovat olleet mukana monissa tilaisuuksissa. Moderaterna on mukana pridellä, koska se on yksi Tukholman suurimmista tapahtumista ja siellä tapaa paljon erilaista väkeä. Sitä paitsi monet HLBT-ihmiset kannattavat puoluetta.

Folkpartiet (kansanpuolue, liberaalit) on mukana vahvasti. Priden avaajina oli puolueen poliitikko, EU-ministeri Birgitta Ohlsson. Toisena avaajana oli sosialidemokraattien entinen johtaja Mona Sahlin.

Centerpartiet (keskusta) osallistuu kulkueeseen, mukana puolueen puheenjohtaja Annie Lööf. Puolueen pride-teltalla on mukana mm. nuorisojärjestön puheenjohtaja Hanna Wagenius. Puolue on järjestänyt useita pride-tapahtumia.

Sosialidemokraatit ovat olleet aktiivisia pride-viikolla. Mona Sahlin oli toinen pride-viikon avaajista. Puolueen puheenjohtaja ei pääse kulkueeseen yksityisasian vuoksi, mutta hän on ennen ollut mukana IF Metallin riveissä.

Vänsterpartiet (vasemmisto) on näkyvästi mukana. Marssimassa on puolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt. Puolue järjesti seminaarin mm. homopakolaisten asemasta.

Miljöpartiet (vihreät) on vakiovieras pride-kulkueessa. On oltu mukana vuodesta 1998 lähtien. Miljöpartiet järjesti viikolla yhden seminaarin sateenkaariperheistä julkisella sektorilla.

(Lähteenä SvD)


"Muutu homoksi tai lesboksi"

Tukholman Frigörelseveckan alkoi 1977 yhden päivän tapahtumana, mutta jo kaksi vuotta myöhemmin se laajeni koko viikon tapahtumaksi. 1998 se muuttui Tukhoman Prideksi. Tänä vuonna hieman kummastusta herätti mainoskampanja, jonka suunnitteli 11 Berghin mainoskoulun oppilasta. "Bli bög", "Bli flata" ja "Bli queer" kehottavat muuttumaan homoksi, lesboksi ja queeriksi. Vaikka tempaus on luonteeltaan leikillinen ja haluaa nostaa esiin ennakkoluuloja, monet ottivat sen vakavasti, hieman närkästyneenä. Varmaan suomalainen homoparannusjärjestö Aslan saa tästä uutta vettä myllyynsä.

http://blihomo.nu/


Tietoa päivän paraatista

Tänä vuonna paraatiin on ilmoittaunut 150 ajoveuvoa ja ryhmää. Osallistujamäärä on n. 45 000. Lisäksi katsojia katujen varsilla on kymmeniä tai satoja tuhansia.

Tukholman Gayradio selostaa suorana paraatia klo 15-17 http://www.narradio.se/webbradio.php


Samaan aikaan aseman lähellä on n. 200 islam-vastaisen ihmisen joukkokokous. Osanottajia on monista Euroopan maista, mm. Suomesta.

4 kommenttia

Tukholman Priden ympärillä on vellonut sellainen poliittinen keskustelu, jollaista ei ennen ole nähty. Ruotsin tv:n kulttuuritoimitus päätti tehdä pride-politiikan peruskurssin omille nettisivuilleen. Siinä on yhteenveto käydystä keskustelusta. Samaa keskustelua on siteerattu myös ranneliikkeen sivuilla.

http://www.svt.se/kultur/vilken-politik-far-hora-hemma-pa-pride