Tukholman Pridessä estettiin israelilaisen coming-out -filmin esittäminen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 30

24.7.2012 klo 15.00

Tilanne muuttui nopeasti. Nyt filmi tuleekin Pride Houseen, kertoo QX klo 14 aikaan. Asiaan varmaan vaikutti Svenska Dagbladetin artikkeli viime yöltä: "Vasemmisto kidnappasi priden". Tukholman Kultur- och fastighetsborgarråd Madeleine Sjöstedt on tänään ollut yhteydessä pride-organisaatioon ja tiedustellut, millaisia uhkat ovat. Pride House on Sergels torgin Kulturhusetissa, ja vastuu turvallisuudesta on heillä.


Tänään iltapäivällä Priden festivaalipäällikkö ilmoitti, että israelilainen filmi otetaan uudelleen ohjelmistoon. Näin kertoo QX. Sen jälkeen pidetään seminaari. Pridejen yhteydessä on ollut eri puolilla maata häiriöitä, joten huoli ei ole aivan tuulesta temmattua.

Pride-organisaatio kritisoi PR-toimisto JKL:ää, joka on dokumenttielokuvan markkinoijana. JKL on lähetellyt tänään monia sähköpostiviestejä asiasta eri tahoille ja kertonut dokumenttifilmin esityksen peruuttamisesta.


24.7.2012 klo 13.15

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Israelilaisen ohjaajan ja HLBTI-aktivistin Assi Azarin dokumenttifilmin esitys peruttiin Tukholman Pride Housessa. Filmi kertoo QX:n uutisen mukaan siitä, miten filmin tekijä itse tuli kaapista vanhemmilleen.

Tekijä kertoi, että filmi on esitetty Bostonissa ja San Franciscossa, vaikka sielläkin oli ääriryhmiä, jotka halusivat estää filmin esityksen. Kuitenkin järjestäjät olivat ohjaajan puolella, ja esitykset toteutuivat. Nyt Tukholmassa filmin esitys peruttiin. Tukhholman pride-organisaation selitys oli, että filmin esittäminen muodostaa suuren turvallisuusriskin.


Ruotsissa ovat jo parin vuoden ajan jotkut HLBTI-ryhmät protestoineet sitä vastaan, että Israel esitellään mediassa positiivisessa valossa. Näiden queer-ryhmien mukaan Israel on väkivaltainen miehitysvaltio, joka polkee palestiinalaisten ihmisoikeuksia. Israel harrastaa ns. pinkwashingia, "pinkkipesua" eli kehutaan, miten hyvin Israelin homoilla ja lesboilla menee, samaan aikaan, kun Palestiinassa HLBTI-väki piiloutuu palestiinalaishallinnon sortotoimien takia. Queer-ryhmät eivät hyväksy tällaista musta-valkoinen -ajattelua ja homojen käyttämistä Israelin julkisivun kiillottamiseen.

Nyt Tukholmassa ilmeisesti pelättiin, että queer-ryhmät järjestävät mielenosoituksia israeililaisen filmin esityksen yhteydessä.

30 kommenttia

Tarvitaanko kaksi prideä niin kuin Berliinissä: enemmistön "kaupallis-aatteellinen" pride ja vähemmistön "eettis-aatteellinen" vaihtoehtopride (termit kirjoittajan itse keksimiä!)?
Täysin käsittämätöntä, miten viher-vasemmistolainen muka-suvaitsevaisto käyttää aikaa ja energiaa ISRAELIN kritisoimiseen, vaikka kyseinen valtio on Lähi-Idän ainoo demokratia. Samanen muka homoille hyvinkin myönteinen ja "suvaitsevainen" viher-vasemmisto kuitenkin kattoo asiakseen edistää monikulttuurisuutta (lue= islamismii) ja suvaitsevaisuutta (lue= suvaitsemattomuutta) eikä vahingossakaan kritisoi Lähi-Idän MUSLIMIVALTIOIDEN harjottamaa homofobiaa. Outoo logiikkaa, täytyy sanoo...