Budapestin Pride suurenee vuosi vuodelta

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006


Noin kolmetuhatta ihmistä marssi tänään illansuussa Budapestin pride-paraatissa. Se on enemmän kuin edellisten vuosien paraateissa. Mukana oli kolmen puolueen kansanedustajia: sosialisteista (MSZSP), Vihreistä (LMP) ja liberaalista uudesta puolueesta (DK). USAn suurlähettiläs Eleni Tsakopoulos Kounalakis marssi mukana. Europarlamentista oli hollantilainen meppi Sophie in't Veld. Myös Amnestyn väkeä oli runsaasti liikkeellä.

Kolmesta lähtien kokoonnuttiin Kaupunginpuistoon pienen lammen ääreen, jossa oli piknik-tilaisuus, tosin poliisiketjujen turvaamana. Liikkeelle lähdettiin klo viiden jälkeen. Kulkueeseen osallistuvat eivät paljontaan tiedä uusnatseista eikä isänmaan ystävien vastajoukoista. Poliisi on pitänyt vastamielenosoittajat kaukana. Äärioikeistolaisella Jobbik-puolueella oli oma tilaisuus ennen marssin alkua, mutta siihen osallistui vain mutama sata ihmistä.


Paraatin järjestäjät ovat pyytäneet, että lehdistö ei enää käyttäisi nimityksiä ”homokulkue” tai ”homoseksuaalien kulkue” vaan jatkossa käytettäisiin virallista nimitystä Budapestin Pride –kulkue. Mutta kun Jobbikin tilaisuus päättyi, siellä huudettiin rytmikkäästi ”Likaiset hintit”.

Poliisi on suhtautunut tapahtumaan asiallisesti, vaikka kulkue ensin yritettiin kieltää ja oikeusistuin antoi luvan. Huomiota herätti myös poliisin tiedottajan kehotus, että kulkueessa ei saa esiintyä mitään laittomuuksia eikä provokatiivista asennetta. Nyt vielä ennen kulkuetta pidetyssä neuvonpidossa poliisi varoitti, että kulkueessa ei saa olla säädyttömyyttä eikä liian vähäistä vaatetusta. Järjestävä organisaatio paheksui poliisin kehotuksia ja kertoi, että viidentoista vuoden aikana pride-paraateissa ei ole ollut mitään säädyllisyyttä loukkaavaa. Poliisi lausunnoillaan ainostaaan levittää ennakkoluulojaan ja homo- ja transvihamielistä henkeä. Poliisin toimivaltaan ei sitä paitsi kuulu antaa tällaisia ohjeita. Poliisi ei voi päättää, kuka saa käyttäytyä milläkin tavalla. Ja sitä paitsi: yleinen mielipide ei ole mikään oikeudellinen perusta, sanoo järjestäjä vastalauseessaan, kun poliisi vetoaa yleiseen mielipiteeseen..

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kulkueen aikana reitin varrella oli muutaman sadan kokoinen mustapukuisten nuorten joukko ja muitakin ryhmiä. Median kiinnostus paraatia kohtana on vähentynyt, eikä kuvausruyhmiä ole samassa määrin kuin muutamana edellisenä vuotena. Viimeiset tiedot kertovat, että kulkueen päätepisteessä, Kossuth-aukiolla, poliisi koirien avulla on pitänyt järjestystä. Poliisi on luvannut turvata kulkueeseen osaa ottaneiden poistumisen, mutta siinä on ollut vaikeuksia, ja sen vuoksi koirat on otettu avuksi. Poliiseja on kaikkiaan operaatiossa yli 2 000.

Kulkueessa on nähty yksi osanottaja, joka on käyttänyt kasvojensa koristeluun äärioikeistolaisten suosimaa árpádin lippua, jossa on valkoisia punaisia juovia. Se lippu oli myös natsimielisten suosiossa toisen maailmansodan lopulla.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!