USA: Vermontissa homoavioliittolaki etenee

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Vermontissa on ollut voimassa suppeahko parisuhdelaki vuodesta 2000, ensimmäisenä Yhdysvalloissa. Laki samaa sukupuolta olevien avioliitosta on etenemässä loppusuoralle. Osavaltion senaatissa lakiehdotus tuli hyväksytyksi äänin 26 puolesta ja neljä vastaan. Laki menee vielä jatkokäsittelyyn ensi viikolla.

Liittovaltion kuvernööri on republikaani ja kertoo vastustavansa lakia. Hän ei ole kuitenkaan ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeutta lakia vastaan.

Jos laki tulee voimaan Vermontissa, olisi tämä kolmas Yhdysvaltain osavaltio, joissa samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat lainvoimaisia. Siinä tapauksessa homot ja lesbot voivat avioitua ensi syyskuusta lähtien.

Lähteet: New York Times ja AP

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Liittovaltion kuvernööri Jim Douglas on ilmoittanut käyttävänsä veto-oikeuttaan homoavioliittolakia vastaan. Jos seuraavassa äänestyksessä 2/3 äänistä on lain puolesta, se tulee hyväksytyksi kuvernöörin kannasta riippumatta.
Vermontissa myös lakiasiain komitea on hyväksynyt lakiehdotuksen homoavioliitosta osavaltiossa. Seitsemän demokraattia ja yksi republikaani hyväksyivät lakiehdotuksen. Kaksi republikaania vastusti.

Ylähuone käsittelee asiaa torstaina ja perjantaina. Oletettavasti keskustelu jatkuu sielläkin vilkkaana.

Republikaanien edustaja totesi, että lainsäätäjien tulisi keskittää huomionsa osavaltion taloudelllisen tilanteen korjaamiseen mieluummin kuin tasavertaiseen avioliittoon.