Helsinki Pride 2012: Lauantain kulkue ja puistojuhla ennätyssuuri

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 6

Lauantaina 30.6. Helsinki Pride -tapahtuma huipentui perinteiseen keskustan läpi etenevään värikkääseen pride-kulkueeseen ja puistojuhlaan pride-infotoreineen Hakasalmen puistossa. Ennätyksellisen suuri kulkue sai vastaansa myös kananmunia heitelleen kaksikon.

Väkeä vaelsi puolestapäivästä lähtien Helsingin Senaatintorille. Tosin moni ollut paistattelemassa päivää tuomiokirkon portailla jo aamupäivästä alkaen. Kulkueajoneuvoja valmistettiin matkaa varten ja äänentoistoa testattiin. Ilmapalloja jaettiin - ja monet tapasivat tuttuja.

Suomen suuriruhtinas Aleksanteri II:n patsaan silmien alle kokoontunut kulkueväki lähti liikkeelle Helsingin Senaatintorilta kello 13 aikaan. Se eteni pitkin Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä kohti puistojuhlapaikkaa. Kulkue oli ennätyksellisen suuri: 8 000 ihmistä tänä vuonna poliisin mukaan. Myös kulkuereitin varrella oli katselijoita enemmän kuin aiempina vuosina.

Kulkueväen kylteissä huomiota oli kohdistettu niiden maiden tilanteeseen, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt joutuvat elää ahdingossa ja selviytymiskeinona on kaappielämä. Erityisesti lähialue Venäjän tilanne oli esillä. Vakavan sanottavan ohella värikäs kulkueväki marssi ja tanssikin musiikin tahdissa.

Saatujen tietojen mukaan Aleksanterinkadulla Mikonkadun kohdalla kaksi henkilöä heittelivät kulkuetta kananmunilla. Varsinainen kulkueväki ei saanut osumia kananmunista, vaan järjestyksenvalvojat. Ainakin toinen tekijöiksi epäillyistä on otettu kiinni. Silminnäkijöiden mukaan tekijät edustivat ns. ääriryhmiä. Paikalta oli löytyi tyhjennettyjä munakennoja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pride-kulkue ei ollut myöskään onnistunut raivaamaan kunnolla omaa tilaa liikenteeltä, vaan kulkue oli pätkitty useampaan osaan, jotta autot ja raitiovaunut pääsivät välillä ohi. Toisaalta, Mannerhiemintien ja Kaivokadun/Simonkadun risteys on keskustan liikenteellisesti tärkein solmukohta.

Puistojuhlapaikkaan Hakasalmen puistoon kulkueen häntäkin ehti ennen kahta. Hakasalmen puistossa järjestetyssä puistojuhlassa on viihteellistä ohjelmaa ja kuultiin myös tapahtuman suojelijan kulttuuri- ja urheiluministerin puhe. Myös vastaleivottu Mr. Gay Finland oli lavalla. Puistojuhlassa väkeä oli runsaasti yli 10 000.

Seta ry palkitsi puistojuhlassa perinteisellä Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnolla tasa-arvovaltuutettu, varatuomari Pirkko Mäkisen esimerkillisestä työstä transihmisten hyväksi. Kunniarotta-antipalkinto myönnettiin Pietarin kuvernööri Georgij Poltavchenkolle.

Ohjelman ohella puistojuhlassa on myös pride-infotori, jossa erilaiset seksuaali- ja sukukupuolivähemmistöjä edustavat järjestöt esittelevät toimintaansa. Näiden lisäksi on ravintolakojuja ja erilaisia myyntikojuja.

Helsinki Priden järjestämisestä vastaa Helsingin seudun Seta ry.

Aamulla sää oli aurinkoinen, mutta iltapäivälle meteorolologit olivat ennustaneet sateen uhkaa Helsinkiin. Muutamia pisaroita vettä tiputteli kolmen aikaan, mutta varsinaiseksi sateeksi siitä ei ollut. Sade alkoi vasta kuuden jälkeen, virallisen puistojuhlaohjelman päätyttyä.

Kuvagalleria pride-kulkueesta ja puistojuhlasta
Seta palkitsi tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen

6 kommenttia

  • 1 / 6
  • ERKKI - VAASA
  • 1.7.2012, 2.20
On se merkillistä että toisaalla päin Helsinkiä ihmiset seisovat leipäjonossa ja toisilla "pöyröillä” on otsaa heitellä rauhallista kulkuetta kananmunilla jotka olisi ennemmin voitu jakaa niitä tarvitseville. Ei voi kuin ihmetellä tuollaista matalamielisyyttä.
Hyvä kuitenkin oli ettei ilmeisesti kukaan kulkueessa mukaan olleista provosoitunut tuosta ”mielenilmaisusta” millään tavalla. Tuollaista varten onkin hyvä muistaa Mauno Koiviston kultainen ohje ”Kun provosoidaan on tärkeää ettei provosoidu”.
No, meitä on moneen junaan ja jää vielä asemallekin!