Budapestin eurogamesit alkamassa - uhka on edelleen todellinen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

EuroGameseihin on ilmoittautunut 3000 urheilijaa, heistä 90% on ulkomaalaisia. Eniten osallistujia tulee Saksasta, Englannista, Hollannista ja Venäjältä. Kisat pidetään 27.6.-1.7.2012. Suorituspaikat ovat yhä salaisuus. Vain kisakeskuksen (kisakylän) paikka on julkistettu. Kisakeskus on neliskanttisen kaupunginpuiston (Városliget) kaakkoisella sivustalla aika lähellä sankareiden aukiota, joka on ollut pride-paraatien lähtöpaikka ja äärioikeistolaisen Unkarin kaartin sotilaallisten valatilaisuuksien pitopaikka. Kisakeskuksena toimii Dürlin-tapahtumakeskus. Siinä yhteydessä on siis kisojen EuroGamesVillage. Kisakeskuksesta kilpailijat saavat tiedot kisapaikoista. Turvallisuudesta huolehtii ensi sijassa poliisi, mutta mukana on myös yksityinen turvafirma. Kaikkia kilpailijoita kehotetaan iltaisin varovaisuuteen. Kisapasseja ei tule kantaa kaulassa kaupungilla.

Puolueista positiivisesti suhtautuvia ovat vasemmisto ja liberaalit. Pormestari ei hyväksy kisoja. Pormestari on Fidesz-puolueen miehiä. Fidesz on kansallis-konservatiivis-kristillinen puolue ja se johtaa maata 2/3-osan enemmistöllä. Noin viikko sitten Euroopan parlamentti lähetti avoimen kirjeen pormestarille ja Unkarin parlamentille. Kirjeessä vaadittiin riittäviä turvatoimenpiteitä Budapestin Pridelle, joka järjestetään viikko kisojen jälkeen. Tämä kirje varmaan toimii muistutuksena siitä, että Unkarin tapahtumia seurataan tarkasti.

Sää on tärkeä. Alkuviikosta on kylmän rintaman tuomaa viileyttä, mutta loppuviikosta saapuu jälleen lämpöaalto.

Liberaali Népszabadság-lehti kirjoitti kisoista toissa päivänä positiiviseen sävyyn. Julika-täti, unkarilainen eläkeläinen kertoo, miten hänen ensimmäisessä työpaikassaan oli yksi homo, sosiaalinen ja mukava ihminen. Tämä ei koskaan aiheuttanut mitään hämmennystä. Kuitenkin työtoverit olivat harkitsemattomia ja lausuivat hänestä mielipiteitään. Julika-täti sanoo, että jos hänen lapsenlapsensa olisi homo, hän rohkaisisi tätä ulos kaapista ja olemaan onnellinen sellaisena kuin on. Julika-tätiä on alettu kutsua Eurogamesien "suvaitsevaisuuden kuningattareksi".

Maan juutalais- ja homovastaisuus

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


USAn kongressista 50 edustajaa lähetti toissa päivänä kirjeen Unkarin pääministerille Viktor Orbanille. Kirjeessä esitetään huoli Unkarin juutalais- ja homovastaisuuden leviämisestä poliitikkojen ja kansan keskuuteen. Kirjeessä syytetään äärioikeistolaista Jobbik-puoluetta, mutta hallituspuolue Fidesz ei tee mitään hillitäkseen antisemiittisiä ja homofobisia tunnelmia. Kirjeessä paheksutaan mm. juutalaisista viime aikoina käytettyjä pilkkanimiä. "Likainen jutsku" on nyt unkarilaista arkikieltä. Homojen asemaa yritetään vaikeuttaa, ja on tehty ehdotuksia homopropagandan ja pride-paraatien kieltämiseksi.

Kirjeessä kiinnitetään huomiota Kansallisteatterin johtajan Robert Alföldin asemaan. Hallituspiireistä on jo ilmaistu, ettei homoksi epäilty teatterinjohtaja voi jatkaa toiselle virkakaudelle. Vähitellen kulttuurielämästä karsitaan pois kaikki homot ja liberaalit.

Juutalaiset vihan kohteina


Juutalaisia vastaan alettiin kiihottaa jo 6-7 vuotta sitten, kun perustettiin äärioikeistolainen Jobbik-puolue. Aluksi se keskittyi painokkaasti romanien parjaamiseen. Viime aikoina juutalaisvihaan on tullut uusia piirteitä. Koulujen opetusohjelmissa kirjallisuusluetteloon on tullut pakollisena tutustuminen äärikansallisiin 1900-luvun alun kirjailijoihin. Eniten on puhuttu József Nyirő -nimisestä kirjailijasta, jonka sympatiat olivat natsien puolella. Hän vältti sotarikostuomion pakenemalla sodan jälkeen Portugaliin. Hän oli syntyisin Transilvaniasta Romanian puolelta ja nyt hänen luunsa halutaan takaisin syntymäseudulle. Romania kielsi tuhkan tuomisen maahan, koska romanialaista paikkakuntaa ei haluta uusnatsien ristiretkien kohteeksi. Kuitenkin mm. Unkarin parlamentin puhemies kävi pari viikkoa sitten hautapaikalla pitämässä puheita. Romanian hallitus paheksui vieraan vallan toimenpiteitä. Nyt tuhka odottaa jossain Budapestissa. Se kuulemma mahtuu auton hansikaslokeroon. Romania kielsi junakuljetuksen.

Nobelkirjailija Elie Wiesel sai ritarikunnan kunniamerkin Budapestissa 2000-luvun alkupuolella. Hän asuu New Yorkissa. Viime viikolla hän palautti kunniamerkin. Avoimessa kirjeessä hän ilmoittaa, ettei voi pitää sellaisen maan kunniamerkkiä, joka on avoimesti juutalaisvastainen.

Ympäri Unkaria on alettu paljastaa patsaita 30-luvun valtionhoitajan Horthyn kunniaksi. Horthy oli Mussolinin ja Hitlerin ystävä. Nyt väitellään siitä, toimittiko Horthy Unkarin juutalaisia keskitysleireille. Ainakin hänen johdollaan hyväksyttiin juutalaisvastaiset lait.

Joka päivä tulee uusia uutisia maan juutalais- ja homovastaisuudesta. Saksalaiset ja itävaltalaiset lehdet kirjoittavat aiheesta päivittäin. Suomeen uutiset eivät juuri kantaudu. Mutta siitä on viitteitä, että Unkari ei enää ole samalla tavoin suosittu matkailukohde kuin ennen. Unkarin maine on heikentynyt.

Lehtiuutinen toissa päivältä
USAn kongressiedustajien kirje pääministerille

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!