São Paulon pride-paraatissa miljoonia ihmisiä

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 1

Sunnuntaina 10. kesäkuuta järjestettiin Brasilian suurimmassa kaupungissa São Paulossa maailman suurimpana pride-paraatina pidetty Parada do Orgulho LGBT de São Paulo. Paraati on toukokuun alkupuolella käynnistyneen pride-kuukauden huipennus.

Suuresta osallistujamäärästä huolimatta merkittävämmistä järjestysongelmista ei ole raportoitu.

Pride-aatteen mukaisesti juhlimisen lisäksi tapahtumalla kiinnitetään huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten asemaan ja moninaisuuden hyväksymiseen. Tapahtuman järjestää APOGLBT, Associação da Parada do Orgulho de Gays, Lesbicas, Bissexuais e Travestis e Transexuais.

Vuodesta 1997 lähtien kaupungin keskustassa järjestetty karnevaalihenkinen paraati keräsi pilvenpiirtäjien reunustamalle Avenida Paulistalle tänä vuonna arviolta kolme miljoonaa osanottajaa tanssimaan ja marssimaan. Tapahtuma kasvoi joidenkin tuhansien osanottajien suuruisesta tapahtumasta nykymittoihinsa alle kymmenessä vuodessa. Nyt tapahtuma järjestettiin 16. kertaa.

Matkailuelinkeinon kannalta tapahtuma on tärkeä, sillä sadat tuhannet turistit jättävät kaupunkiin satojen miljoonien eurojen arvosta rahaa. Kaupungissa järjestettävistä tapahtumista pride-karnevaalille mitoissaan vetää vertoja ainoastaan Formula 1.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tapahtuma on vahvasti sekä osavaltion että kaupungin suojeluksessa. Turvallisuudesta huolehtivat esimerkiksi kolmatta tuhatta poliisia ja turvallisuushenkilöä sekä kymmeniä sairaanhoitajia.

Pride-tapahtuma ja etenkin sen kasvaminen nykyisiin massiivisiin mittoihin on aiheuttanut myös kielteisiä kannanottoja etenkin uskonnollis-konservatiivisiltä tahoilta. Vastavedoksi on suunniteltu esimerkiksi perinteisiä perhearvoja korostavaa hetero-pride-tapahtumaa.

www.paradasp.org.br
gaypridebrazil.org

1 kommenttia

Onhan tuolla Brasiliassa sitten myös tavallaan "oletus-heteromainen" pridekin, eli Rio de Janeiron samba karnevaali, joka kaikkine höyhenineen päivineen ja lantionkeikutteluineen näytti tänä vunna tältä

http://www.youtube.com/watch?v=oQWQ7GizK3c

Homot on Pridessä yleensä vähemmän koristukset päällä.

Ja tänäänhän on Helsingissäkin perinteinen sambakarnevaali-paraati, alkulämmittelynä parin viikon päästä olevalle Helsinki Pride -karnevaaliparaatille.

Kommenttia muokattu: 16.06.2012 klo 03:30