Aamulehti voitti palkinnon raportistaan Aslanin eheytystapahtumasta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 9

Sanomalehtien liiton parhaan ajattoman jutun palkinnon voitti Aamulehti viime vuonna lehden Asiat-liitteessä julkaistusta raportistaan Aslanin nk. eheytystapahtumasta Jyväskylässä. Tilaisuus oli Jyväskylän Vapaaseurakunnan nuortenilta.

Toimittaja Annina Huhtala kutsui mukaan Jyväskylän tapahtumaan eheytystä vastustavan uskovaisen homomiehen Riku Karppisen Tampereelta. Hänen mielestään Aslanin toteuttama nk. eheytystoiminta on vaarallista ja identiteetin rikkomista.

Raportissa kuvataan tyypillistä hurmoshenkistä, voimakkaan musiikin rytmittävää herätyskokousta käsien kohotteluineen ja hallelujaa-huudoin höystettynä. Tilaisuuden pääpuhuja oli Andy Chambers, joka todisteli kuinka hän on päässyt irti lapsuuden kokemusten aiheuttamasta homoudesta ja elää nyt liitossa naisen kanssa.

Tilaisuuden jälkeen Riku Karppinen tiukkaa Chambersilta, että onko tämän kiinnostus miehiin loppunut kokonaan. Miettimisen jälkeen Chambers kuitenkin toteaa: "Ei. Viehätykseni muita miehiä kohtaan on vähentynyt, ja kiinnostus naisia kohtaan lisääntynyt."

Karppinen haluaa tarkennusta: "Miksi sitten piti antaa sellainen kuva, että homosta heteroksi muuttuminen on mahdollista?"

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Chambers:
– Jotkut saavat sen kuvan. Näkisin että homo ja hetero kuuluvat lineaariselle linjalle, jossa voi tapahtua liikettä. En tunne ketään, joka olisi sanonut juuri noilla sanoilla, että on muuttunut homosta heteroksi.

Aamulehden uutinen palkinnosta. Lopussa linkit varsinaiseen reportaasiiin
Eheytys-raportin lyhennelmä verkkoversiona

9 kommenttia

Mielenkiintoista Aslanin konseptissa on se, että on tuotettu eksoottisen näköinen (suomalaisittain), tummaihoinen eheyttäjä toiselta mantereelta. Miksiköhän? Onko niin, etteivät kotimaiset eheyttäjät ole pystyneet olemaan riittävän uskottavia ja vakuuttavia? Ripaus eksotiikkaa, mies, jonka "puhe on hyväilevää, kuin suoraan Jumalalta", kiihkeä musiikki, hurmoksellinen liikehdintä, voimakas valaistus jne., tehokas ja suggestiivinen kokous on kasassa.

YLE Teemalla esitettiin ruotsalainen tv-sarja Aivomyrsky (Hjärnstorm) psykologi Henrik Fexeuksen ideoimana ja ohjaamana. Yhdessä jaksossa hän kokeili vapaaehtoisryhmällä suggestiivisen musiikin, välkkyvien valojen ja tanssin vaikutusta osallistujiin. Varsin helposti tuo joukko meni hurmokselliseen tilaan kaatumisineen kaikkineen. Siihen ei tarvittu mitään uskonnollista osuutta. Osallistujat kuvailivat kokemustaan herkkyyden kasvamiseksi jopa suoranaiseen haavoittuvuuteen asti. Eheyttäjät näyttävät käyttävän juuri tätä samaa menetelmää muiden uskonnollisten herätysliikkeiden tapaan. Saatetaan ihminen ensin erittäin herkkään ja vastaanottavaan tilaan. Sen jälkeen syötetään Jumalan sanan nimissä noille ihmisille liikkeen agendaa homouden syntisyydesta ja viallisuudesta, ja luvataan tässä tapauksessa homoudesta parantumista.
Herra Andy Chambers on minulle uusi tuttavuus. En ole häntä koskaan kohdannut. Seurasin hänen esityksensä Lappeenrannan äskettäisessä seminaarissa ja olen myös lukenut Aamulehden laajan raportin.

Ihmettelen millä rahkeilla hän tekee tätä eheytysterapiaa. Mikä on hänen koulutuksensa ja valmiutensa muiden ihmisten seksuaalisuuden käsittelemiseen noissa eheytyskokouksissa.

Käsitykseni on, että häneltä puuttuu tyystin ammatillinen terapeuttinen koulutus. Exoduksen tai muun vastaavan järjestön oma koulutus ei mielestäni ole riittävä näin tärkeiden asioiden käsittelyyn. Vertaistueksi tuota en millään muotoa näe. Hänen seksuaalisuutensa muuttumisen ei pitäisi oikeuttaa häntä vetämään hurmoksellisia hoitokokouksia ja kajoamaan ihmisen herkimpään alueeseen, hänen seksuaalisuuteensa.

Kuten aiemmin olen maininnut, oma vaikutelmani on, että Chambers on itsensä kanssa pahasti kesken. Hän tarvitsisi itse terapiaa, eikä yrittää tehdä sitä muille.