EU:n alueella puuhataan homopropagandalakeja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Budapestin kaupunginvaltuustossa käytiin keskiviikkona keskustelu järjestyssääntöjen tiukentamisesta. Jobbik ja muut tiukkaa järjestystä kannattavat halusivat kieltää kokonaan mm. pahennusta aiheuttavat ja rivot kulkueet. Yksi perustelu järjestyssäännölle on, että Budapestista ei haluta mitään homopääkaupunkia. Sääntöehdotus vedettiin pois päiväjärjestyksestä, mutta se palaa tarkennettuna. Vasemmistopuolue vaati tarkennusta mm. siihen, mitä pahennus ja rivous käytännössä tarkoittavat. Pahennus ei voi olla sitä, että kielletään tapahtumat, joista ei pidetä. Se olisi epädemokraattista.


Latviassa ollaan palaamassa samaan tilanteeseen, jossa oltiin jo vuonna 2007. Kristillisdemokraattinen pastori Jānis Šmits on jälleen tuonut parlamenttiin lakiesityksen, jolla yritetään estää pride-tapahtumat. Janis Smitsin mukaan kokoontumisoikeutta voidaan rajoittaa, jos se loukkaa muiden oikeuksia ja moraalia. Kyseessä on Pietarin homopropagandalakia muistuttava lakialoite.

Janis Smits valittiin Latviassa ihmisoikeuskomitean johtooon vuonna 2006. Ihmisoikeusjärjestöt olivat tyrmistyneitä. Smits on ollut yhteistyössä homovastaisen New Generation -uskonlahkon kanssa. Latviassa kävi 2007 amerikkalaisia evankelisteja luennoimassa homojärjestöjen toimintatavoista. Latvian prideä yritettiin kieltää, mutta oikeus antoi luvan pridelle. Latviaan perustettiin No-Pride -liike ja se oli hyvin näkyvä Riian pride-tapahtumien aikaan 2007-2009. No-pridellä oli oma konserttitapahtuma samaan aikaan kuin pride-marssi kokoontui Riian keskustan puistossa.

Tänä vuonna Baltic Pride on jälleen Riiassa 30.5.-2.6.2012. Kaupungin puolelta on esitetty, että paraati pidettäisiin Vermanes-puistossa korkeiden aitojen sisäpuolella. Latvialainen homojärjestö Mozaika vaatii, että marssireitti olisi läpi keskustan. Mm. Seta aikoo lähettää edustajansa Latviaan, samoin Amnesty on mukana.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Homopallero
  • 28.4.2012, 12.37
Mielestäni on aika ironista, että tuollainen räikeä homofobia on Euroopassa ilmeisintä juuri entisissä kommunistimaissa. Heidän jos joidenkin luulisi niin kommunistien kuin fasistien diktatuureista vapautuneina osaavan pitää ihmisoikeuksia niiden oikeassa arvossa. Porrastamalla niitä ennakkoluulojen ja uskonnollisen suvaitsemattomuuden perusteella, he osoittavat, etteivät he ole henkisesti vapautuneet mistään, vaan päinvastoin omaksuneet ääriaatteet. Ehkä uskontojen kieltäminen kommunistiaikana on ehkäissyt itäeurooppalaisilta sen kriittisen ja sekulaarisen sekulaarisen näkökulman uskontoon, joka Länsi-Euroopassa on jo normia.
"Poissa silmistä - poissa mielestä" -säännökset ovat itsepetoksen kirkkaimpia kukkia, joita katsellessa ei voi olla tuntematta myötähäpeää. Niitä voi verrata siihen, että jos ympäristö ahdistaa, niin laitetaan pää pensaaseen ja ollaan tyytyväisiä lopputulokseen.

Pölvästimeininkiä voi havainnollistaa sillä, että meillä eduskunta säätäisi lain, joka määrä 1.5. - 31.8. väliselle ajalle pelkkää päivänpaistetta (ei kuitenkaan liian kuumaa), leppeää kesäsadetta vain klo 02:15 - 04:30 välisenä aikana, paitsi kuukauden 2. ja 4. torstaisin, jolloin voisi sataa sellaista kivanhaaleaa vettä. Ja että olisi kiva, jos aurinko nousisi vaikka etelästä ja pilvet olisivat symmetrisiä. Hiilidioksipäästöjä voidaan rajoittaa kieltämällä hengittäminen päiväsaikaan.

Vielä kun joku näille lakinikkareille kertoisi, että kuu ei muutu juustoksi, vaikka asia olisi lailla säädetty.