Kamppailu homoavioliitosta kiivasta Britanniassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 11

Samaa sukupuolta olevien siviiliavioliitosta käydään Britanniassa moninaista taistelua. Poliittisen keskustelun lisäksi myös tavallisen kansan huomiota yritetään kiinnittää. Äänessä ovat tasa-arvoisen avioliiton puolustajat ja myös yhdenvertaisten oikeuksien vastustajat.

Britannian hallituksen ajama lakiuudistus on määrä saada voimaan vielä tämän vaalikauden aikana, eli vuoteen 2015 mennessä. Maassa on ollut vuodesta 2005 lähtien voimassa parisuhdelaki, mutta se on Suomen tapaan avioliitosta erillinen instituutio.

Tasa-arvoisella siviiliavioliitolla on laaja tuki poliittisten vaikuttajien ja viestimien keskuudessa. Suomen tapaan kansasta noin puolet kannattaa ja runsas kolmannes vastustaa avioliitto-oikeuden laajentamista samaa sukupuolta oleviin pareihin. Lakiuudistusta vastustavat vahvimmin uskonnolliset konservatiivit.

Video tukee oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun

Puolentoista minuutin koskettavassa lyhytfilmissä brittisotilaan kotiinpaluu muuttuu avioliittolupaukseksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Miespuolisia sotilaita kuljettava kone tuo sotilaita maailmalta kotiin. Miehet kohtaavat tyttöystäviä tai vaimoja. Yhtä miestä onkin vastassa poikaystävä. Jälleennäkemisen riemu huipentuu sormuksen pujottamiseen sormeen.

- Kaikki miehet voivat olla sankareita. Kaikki miehet voivat olla aviomiehiä. Syrjivän lainsäädännön päättämisen puolesta kampanjoiva filmi on osa Coalition for Equal Marriage -ruohonjuuritason kampanjaa samaa sukupuolta olevien siviiliavioliiton puolesta. Videon viesti on se, että jos joku palvelee maataan riippumatta suuntautumisestaan, pitää henellä olla myös oikeus sinetöidä rakkautensa siviiliavioliitossa.

Vastustajat haalivat kaikkia kynnelle kykeneviä toimimaan

Samaan aikaan toisaalla vastustus tasa-arvoista siviiliavioliittoa ja yhdenvertaisuutta kohtaan saa yhä uusia muotoja. Etelälontoolaisessa katolisessa valtion koulussa kerrotaan kehoitetun jopa 11 vuoden ikäisiä lapsia allekirjoittamaan tasa-arvoista avioliittoa vastustavan adressin, jolla on nyt lähes puoli miljoonaa allekirjoittajaa. Koulun toiminnan on arvioitu rikkovan lakeja.

The Catholic Education Service on paimentanut kirjeellä satoja katolisia kouluja kiinnittämään huomiota kahden arkkipiispan maininnasta, että katolisten velvollisuus on varmistaa, että avioliiton todellinen merkitys säilyy tuleville sukupolville.

Pinknews: Video: Coalition for Equal Marriage releases beautiful viral campaign film
Pinknews: Exclusive: Catholic school ´urged pupils as young as 11 to sign anti-gay marriage petition´

11 kommenttia

Tuli tippa silmään tosta videosta.
Ihana ja koskettava toi video :)