Ei enää leikkauspakkoa: Ontarion ihmisoikeustuomioistuin väljensi sukupuolen käsitettä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • jnsto

Ontarion Ihmisoikeustuomioistuin on ottanut kantaa sukupuolenkorjausleikkauksiin. Se sanoo nyt, että sukupuolielinten leikkausta ei tarvitse tehdä, jotta mies olisi laillisesti nainen. Aiheesta uutisoi CBC.

Provinssin nykyisen lain mukaan syntymätodistukseen tehtävä sukupuolen muutos edellyttää kahden lääkärin lausuntoa siitä, että "transsexual surgery" on toimitettu.
Päätöksessään 11.4 ihmisoikeustuomioistuin sanoo, että provinssin hallituksella on nyt puoli vuotta aikaa muuttaa säännöksiä.

Päätös on seurausta henkilön XY onnistumisesta saamaan kirjatun sukupuolensa muutetuksi, vaikka häneltä oli leikkauksessa poistettu vain kivekset, penistä ei ollut poistettu. Leikkaus tehtiin 2008.

Tässä tapauksessa lääkärit olivat katsoneet, että suoritettu leikkaus oli riittävä sukupuolenkorjaukseksi eikä penistä tarvinnut poistaa. Viranomaiset olivat hyväksyneet XY:n syntymätodistuksen muuttamisen. Kanadassa ei ole eurooppalaistyyppistä väestörekisteriä, vaan keskeinen asiakirja on syntymätodistus.

Torontolainen edunvalvontaryhmä Trans Lobby Group sanoi olevansa ilahtunut päätöksestä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ihmisoikeustuomioistuimen varapuheenjohtaja Sheri Price sanoi, että viranomaisten päätös sallia sukupuolimerkinnän muutos, vaikka XY ei ollut anatomisesti nainen, antaa ymmärtää sukupuolimerkinnän muutoksen tarkoittavan laajempaa sukupuolen käsitettä, johon kuuluu sukupuoli-identiteetti eikä tarkoita anatomista sukupuolta.

CBC:n uutinen 19.4

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!