Turkissa pitää todistaa homous puolustusvoimille, jos haluaa vapautuksen sillä perusteella

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 4

BBC on nostanut esille homojen ongelmat Turkin puolustusvoimissa. - Avoimesti homoseksuaaleilla miehillä ei ole asiaa Turkin armeijaan. Vapautuksen saaminen edellyttää nöyryyttävää homouden ”todistamista”, kertoo BBC.

BBC:n uutisen mukaan puolustusvoimien päättäjillä on perusasenneongelman ohella myös hyvin rajoittunut käsitys siitä, millaiselta homo näyttää.

Parikymppiseltä Ahmetilta vaadittiin kuulustelun päätteeksi kuvatodisteita – kuvaa, jossa hän olisi pukeutunut naiseksi. –Minulla oli parin päivän sänki ja olen maskuliininen mies – heidän mukaansa en näyttänyt normaalilta homomieheltä, Ahmet kertoo BBC:n haastattelussa.

Ahmet kieltäytyi kyseisestä kuvasta, mutta ehdotti toista. Hän saikin vapautuksen palveluksesta luovutettuaan puolustusvoimille kuvan, jossa suutelee toista miestä.

1990-luvun lopussa armeijan aloittanut Gokhan puolestaan joutui antamaan kuvan, jossa hän oli sukupuoliyhteydessä toisen miehen kanssa. –Naaman pitää olla näkyvillä. Ja sinun pitää olla kuvassa passiivinen osapuoli, Gokhan kertoo.

BBC:n mukaan Turkin armeija kieltää kuvien olemassaolon. Homomiesten mukaan kuvatodisteita kuitenkin yhä vaaditaan.

BBC muistuttaa, että harva turkkilainen mies olisi valmis tekeytymään homoksi vain armeijasta luistamisen vuoksi. Suurten kaupunkien ulkopuolella suhtautuminen homoihin on yhä syrjivää. Turkin suurkaupungeissa avoimesti homot voivat liikkua avoimemmin kuin missään muualla muslimimaailmassa. Istanbulissa järjestettiin viime vuonna muslimilaissa ainutlaatuinen Pride-tapahtuma. Turkin laissa homoseksuaalisuus ei ole kiellettyä tai rangaistavaa.

Turkkilaiset sotilaslääkärit määrittävät homoseksuaalisuuden kuitenkin psykososiaaliseksi häiriöksi. Käytössä on amerikkalainen psykiatrinen ohjekirja 60-luvun lopulta.

Aiheesta kertoi suomeksi uusisuomi.fi

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Juttu BBC:n Newsmagazine -ohjelmassa

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • Homopallero
  • 27.3.2012, 10.53
Mielestäni miesten asevelvollisuus on huono tapa hoitaa maanpuolustus. Okei, se on ehkä oletetusti edullisin, mutta se rikkoo törkeästi sukupuolten välistä tasa-arvoa vastaan. Gandhikin taisi sanoa joskus, että "valtio, joka kuvittelee olevansa oikeutettu pakottamaan kansalaisensa sotimaan ei tule koskaan pitämään oikeassa arvossa heidän elämäänsä ja onnellisuuttaan rauhan aikana." Onneksi Suomessa asevelvollisuus on käytännössä valikoiva. On kuitenkin epäeettistä velvoittaa ihmistä sukupuolen perusteella kantamaan asetta. Kaikilla ei ole vaan ole sellaista vakaumusta, että haluaisivat kuolla isänmaan puolesta, eikä siitä tulisi rangaista. Puolustusvoimien ei pitäisi olla mikään tykinruoankasvatuslaitos. Paras hinta-laatu suhde olisi mielestäni ammatti-armeija tai vapaaehtoinen tai molemmille sukupuolille valikoiva asepalvelus. Onko homoilla muuten mitään puolivirallista kantaa asevelvollisuuten?
Hmmm, eikö tuolla Turkissa voisi todistaa olevansa homo niin että saisi valita laivaston tai nuorempien upseerien joukosta jonkun, jonka kanssa todistaisi sitten käytännössä rakastelevansa miehen kanssa?