Tukholman Pride 2011 oli fiasko

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006

Tukholman Priden talousongelmat ovat nyt avoimesti esillä. Vuonna 2010 tehtiin voittoa, mutta vuosi 2011 oli katastrofaalinen. Pridellä on 5,2 miljoonan kruunun velat, siis lähes 600 000 euroa. Priden juhla-alue tuli keskustaan, Kungsträdgårdenille ja sisäänpääsy oli vapaa (ennen oli pääsymaksu). Tulot vähenivät ja menot lisääntyivät. Puistossa piti olla valmiina fasiliteetit, esim. juhlalava, mutta se ei riittänyt ja paljon jouduttiin tilaamaan ohi budjetoinnin. Sponsoreitakaan ei näkynyt tavanomaista enempää, vaikka oltiin keskustassa. Suunnilleen lähes kaikki taloudellisesti epäonnistui. Kulujen valvonta petti. Budjettiylitys oli 60%. Yhdistyksen hallitus on vastuussa vajeesta.

Yksi esimerkki ongelmista on vapaaehtoisten määrä. Vapaaehtoisia saatiin prideparaatiin 100 vähemmän kuin poliisi edellytti. Aikaisemmin vapaaehtoiset saivat ilmaisen sisäänpääsyn juhlakentälle. Nyt ei ollut pääsymaksuja kenelläkään. Väen ryntäys juhla-alueelle oli kuitenkin suuri ja sekin tuli maksamaan ylimääräisinä siinvouskuluina. Sitä paitsi homot ja lesbot huomasivat olevansa vähemmistönä, kun heterot valloittivat pridepuiston.

Tänä kesänä kuitenkin järjestetään Tukholman Pride, vaikka edellinen vuosi oli katastrofi. Nyt riittää nollatulos. Sisäänpääsy festivaalialueelle on taas maksullinen ja toimintaa johtamaan on valittu festivaalipäällikkö. Konkurssin uhka ei ole vielä väistynyt. Velkojien kanssa on neuvoteltu sopuratkaisuista. Kaikki eivät siihen suostu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Yhtä lukuunottamatta koko Tukholman priden hallitus on jättäytymässä pois, kun vuosikokous on koolla maaliskuun 25. päivänä. Siitä huolimatta valmistelut jatkuvat. Helmikuun lopussa päätettiin, että Lena Philipsson tekee pride-biisin. Lenalla on takanaan 25 vuoden taiteilijaura ja hänestä on tullut gay-yhteisön ikoni. "Du följer väl med" -laulun taustalla ovat Mange Schmidt, Michelle Leonard, Nalle Ahlstedt ja Jaakko Salovaara, tuottaja on Peter Boström. Tänä kesänä Tantolundetin pridepuistossa vietetään 15-vuotisjuhlaa. Teemana on "Tillsammans". Priden toisena avaajana on entinen sosialidemokraattien johtohahmo Mona Sahlin. Toisena avaajana on EU-mininsteri Birgitta Ohlsson (FP).

(QX ja SvD)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!