Slovakia: Parlamenttivaalit toivat muutoksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Slovakian parlamettivaaleissa sunnuntaina oli HLBTI-ihmisten kannalta paljon hyvää. Ultranationalistinen kansallispuolue Slovenská národná strana - SNS jäi alle äänikynnyksen ja putosi kokonaan parlamentista. Puolueen nokkamies Jan Slota on monessa yhteydessä esittänyt kiivaita näkemyksiään homoista. Toissa kesänä ennen Bratislavan Prideä Slota uhkasi tulla paikalle sylkemään marssijoiden päälle - symbolisesti. Viime kesänä hän ilmoitti, että prideen osallistuvat ovat sairaita. Mm. Amnesty oli vahvasti mukana Bratislavan Pridellä.

Samaan aikaan Slotan puolueen kannatus on ollut laskussa. Vuonna 2006 hänen puolueensa sai 20 kansanedustajaa parlamenttiin. Hän muodosti hallituksen yhdessä sosialidemokraattien eli Smerin kanssa. Se aiheutti kränää Europarlamentin sosialidemokraateissa. 2010 SNS sai enää 9 kansanedustajaa ja nyt 2012 puolue putosi kokonaan ulos parlamentista. Viime kesänä Bratislavan Priden jälkeen Slota oli soittanut eräälle sanomalehdelle ja ladellut mielipiteitään. Epäillään, että hän oli humalassa. Hänen mukaansa Unkarin pääkaupunki Budapest pitäisi jyrätä tankeilla maan tasalle ja mustalaiset pitäisi kerätä takapihalle ja ruoskia. Homot ovat hänen mielestään roskasakkia. Puoluetoverit ovat yrittäneet sanoa, että jotkut eivät siedä suuria alkoholimääriä.

Ainoa puolue, joka on avoimesti puolustanut homoja ja kannattaa homojen avioliitto-oikeutta, on Sloboda a Solidarita - SaS (vapaus ja solidaarisuus). Puolueen puheenjohtaja on Richard Sulik. Puolue pääsi yli äänikynnyksen ja saa 11 kansanedustajaa.

Vaalien voittaja on sosialidemokraatit SMER. Puheenjohtaja on Robert Fico. Puolueesta on sanottu, että se vaikenee homoasiassa, totaalisesti.

*****

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tässä vielä parlamenttivaalien tulokset (parlamentissa on 150 paikkaa):

SMER- sociálna demokracia (sosialidemokraatit) 83 paikkaa parlamenttiin

Kresťanskodemokratické hnutie - KDH (kristillisdemokraatit) 16 paikkaa

Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti - OL (konservatiivinen Tavalliset ihmiset ja riippumattomat) 16 paikkaa

MOST-HID az együttműködés pártja – strana spolupráce (Yhteistyön puolue, liberaali-konservatiivinen, unkarinkielisten puolue) 13 paikkaa

Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana - SDKÚ-DS (Slovakian demokratiapuolue ja kristillinen unioni, liberaali-konservatiivinen) 11 paikkaa

Sloboda a Solidarita - SaS (vapaus ja solidaarisuus, euroskeptinen, liberaali puolue) 11 paikkaa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!