Ranskaan suunnitteilla kielto homovastaisille puheille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Homovastaiset ja seksistiset lausunnot ovat muuttumassa Ranskassa rangaistaviksi rasististen tai juutalaisvastaisten puheiden tavoin. Rangaistavaksi tulisi "yllyttämisen vihaan tai väkivaltaan ihmisiä tai ihmisryhmää vastaan heidän sukupuolensa tai seksuaalisen suuntautumisensa perusteella". Lain rikkomisesta seuraisi korkeintaan vuosi vankeutta tai 45 000 euron sakot. Parlamentin ylähuoneen on vielä hyväksyttävä ehdotus. Lain läpimenoa pidetään lähes varmana.

Lain tarpeellisuutta on perusteltu homovastaisuuden lisääntymisellä. Erityisesti viime tammikuinen tapahtuma nosti asian yleiseen keskusteluun. Silloin pohjoisranskalainen homomies oli puutarhassaan ruokkimassa lintuja, kun hänen päälleen kaadettiin bensiiniä ja hänet sytytettiin tuleen.

Lakiehdotus on herättänyt vastustusta oikeistossa, katolisessa kirkossa ja toimittajajärjestöissä. Ranskassa käydään keskustelua homojen avioliitoista ja konservatiiviset tahot epäilevät, että laki estäisi homoliittojen vastustamisen julkisuudessa. Toimittajat puolestaan arvostelevat lakiehdotusta sananvapautta rajoittavana.

Lakiehdotus on nostattanut poliitikoiltakin voimakkaita kommentteja. On esitetty pelkoja siitä, että homoille annettavat myönnytykset johtavat oikeuteen avioliittoon ja lasten adoptoimiseen. Joidenkin mukaan homoseksuaalisuus on vähempiarvoista kuin heteroseksuaalisuus. Ranskan seksuaalivähemmistöjä puolustavat järjestöt ovat tuominneet kansanedustajien puheet, mutta iloinneet lakiehdotuksen läpimenosta alahuoneessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!