Intiassa kamppailu homosuhteiden laillisuudesta jatkuu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Intian sisäministeriö vaatii maan korkeinta oikeutta kumoamaan runsas kaksi vuotta sitten Delhtin korkeimmassa oikeudessa tehdyn päätöksen sallia homosuhteet.

Kesällä 2009 Delhin ylempi oikeus julisti, että kahden aikuisen ihmisen välillä vapaaehtoisuuteen pohjautuvat homoseksuaaliset teot kieltävä laki on perustuslain vastainen ja siten mitätön. Päätös kumosi Intian rikoslaista Englannin siirtomaavallan ajalta pykälän 377, joka määritteli homoseksuaaliset teot kielletyiksi.

Nyt sisäministeröiö haluaa haluaa, että korkein oikeus mitätöi päätöksen. Ministeriöä edustava varaoikeuskansleri P.P Malhotran sanoi oikeudelle, että homoseksi on erittäin moraalitonta ja vastoin yhteiskuntajärjestystä. Hän lisäsi, että se on myös luonnon vastaista ja se levittää HIViä.

Ministeriö haluaa Malhotran mukaan pitää homosuhteet kiellettynä, koska se haluaa suojella lapsia hyväksikäytöltä ja koska Intian yhteiskunta on tutkimuksen mukaan laajasti homovastainen. Hänen mukaan lait eivät voi olla erillään yhteiskunnasta ja
moraalikäsityksistä.

Monet Intian poliittiset vaikuttajat ovat esittäneet kielteisiä käsityksiään homoseksuaalisuudesta. Viime kesänä Intian terveysministeri Ghulam Nabi Azad aiheutti kohahduksia HIV/AIDS-konferenssin yhteydessä pitämässään puheenvuorossa. Siellä hän arvioi, että homoseksuaalisuus on "ulkomaalaisten Intiaan tuoma luonnoton sairaus", joskin hän myöhemmin yritti paikkailla sanomisiaan.

Vuosi sitten Intian armeija vetosi korkeimpaan oikeuteen, jotta oikeus peruisi homosuhteet dekriminalisoivan päätöksensä. Tuolloin oikeus hylkäsi vetoomuksen. Myös monet uskonnolliset yhteisöt ovat vastustaneet homosuhteiden dekriminalisoimista.

Intiassa on eri arvioiden mukaan noin 100 miljoonaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvaa henkilöä. Tästä huolimatta aihe on vielä melko vahva tabu.

Inquirer News: Indian ministry calls gay sex ´immoral´, calls for ban
Intian homoseksin kieltävä laki oikeuden mukaan mitätön (2.7.2009)

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta