Homovihamielisen saarnaajan tuomio kuohuttaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Ruotsalainen helluntailiikkeen saarnaaja Åke Green sai kesällä kuukauden vankeustuomion kiihotuksesta homoja vastaan. Hän kutsui saarnatessaan homoseksuaalisuutta yhteiskunnan syöpäkasvaimeksi ja väitti homouden altistavan pedofilialle ja eläimiin sekaantumiseen. Tuomion perusteena käytettiin ensi kertaa uutta lakia, jossa rinnastetaan homojen vastainen yllytys tai halveksunta kansanryhmää vasttan kiihoittamiseen.

Tuomiosta nousi maailmanlaajuinen kohu. Etenkin vanhoillisimmat kristityt ovat hyökänneet tuomiota vastaan. Kun tuomiota ruvettiin puimaan Jönköpingissä hovioikeudessa, odotti suuri joukko mielenosoittajia oikeuden ulkopuolella. Oikeudenkäyntiä seuraamaan oli saapunut ihmisiä ulkomaita myöten.

Ruotsin hallitus, paikallinen seksuaalisen tasavertaisuuden järjestö ja monet tiedotusvälineet katsovat, että sanan- ja uskonnonvapaudellakin on rajansa. Esimerkiksi RFSL:n puheenjohtaja Sören Andersson vertaa Greenin näkemyksiä Göbbelsin 30-luvun retoriikkaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Monet uskonnolliset piirit katsovat oikeudekseen tulkita Raamattua vapaasti. Ruotsissa keskustelua on käyty melko asiallisin äänenpainoin. Kansainvälisesti kommentit ovat olleet kovempia. Erityisesti Internetissä tuomiosta on keskusteltu myrskyisästikin.

Lisää: QX

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!