Kirkko ja Kaupunki -lehti: Terapiaa kaikkiin vaivoihin. Sielunhoitoterapeutit

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Kirkko ja Kaupunki -lehti julkaisi laajan kirjoituksen vaihtoehtoishoidoista otisikolla: Terapiaa kaikkiin vaivoihin. Sen on kirjoittanut teologian tohtori ja vapaa toimittaja Teemu Kakkuri.

Kirjoitus julkaistiin 13.2.2012. Siinä käsiteltiin erityisesti sellaisia terapiamuotoja, joissa mukana on uskonnollinen piirre tavalla taikka toisella.

K&K:
-Maassamme on huutava pula ammattitaitoisista psykoterapeuteista. Viime aikoina on julkisuudessa keskusteltu heidän pätevyysvaatimuksistaan ja myös oikeuksista kouluttaa terapeutteja.

Kirjoitusta seuranneessa keskustelussa joku totesi, ettei väite "huutavasta psykoterapeuttipulasta" pidä paikkaansa.

Lehden seuraavassa numerossa (7/2012) on Suomen Psykologiliiton vastine, jossa kehotetaan valitsemaan oikea psykoterapeutti. Vastineessa todetaan jälleen kerran, että potilas on varsin heikoilla näiden maallikkoterapeuttien kanssa. Jos esimerkiksi terapia aiheuttaisi potilaalle vahinkoa, kuluttajansuoja on heikko. Hänelle ei ole apua juurikaan mistään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

UPDATE: Sielunhoitoterapeutit ovat olleet esillä mm. siksi, että jotkut heistä lupaavat homojen parantuvan heteroiksi terapeuttisten keskustelujen ja polvirukousten voimalla. Näytöt näistä homojen muuntumisista tällä terapiamenetelmällä puuttuvat, vaikka sellaisia on pyydetty toistuvasti. Homoilta toki veloitetaan rahaa, mutta mitään takuuta tuloksista noille maksuille ei tietenkään anneta.

K&K nro 6, Terapiaa kaikkiin vaivoihin
K&K nro 7, näköislehden sivulla 28 Psykologiliiton vastine
Katso myös ranneliike.netin tuore uutinen

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • decoctor
  • 25.2.2012, 9.40
Aika epämääräisiä ovat näiden "RE-, EH, MU, NLP- ym. ABC-terapeuttien" ja ammattieheyttäjien toimivallat ja heidän asiakkaittensa, vai potilaittensako, oikeusturva. Hlbti-nuorten ja heidän vanhempiensa kannattaa kiertää tällaiset palvelut kaukaa. Valviran toimia toisiaan tarvittaisiin. Tuossa Psykologiliiton kommenttissakin sanottiin näin: - "Jotkut "terapeutit" ovat kehittäneet nimikkeitä, jotka ovat tarkoituksellisen harhaanjohtavia. Tällaisia ovat esimerkiksi yksilöterapeutti, keskusteluterapeutti ja psykologinen vyöhyketerapeutti. Yksikään näistä nimikkeistä ei tarkoita yhtään mitään. Paitsi että kyseistä nimikettä käyttävä pyrkii esiintymään kuin hänellä olisi sellaista koulutusta ja kompetenssia, mitä hänellä todennäköisesti ei ole. Uusien titteleiden ilmaantuminen laillistettujen psykoterapeuttien, psykologien ja muiden ammattihenkilöiden rinnalle on huolta herättävää. Näitä palveluja tarvitsevat asiakkaat ovat usein sellaisessa tilanteessa, että heidän arviointikykynsä on alentunut eikä asiakkaalta voi muutenkaan olettaa erityislainsäädännön tuntemista. Rikoslain 44 luvun 3§ mukaan luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittaminen on rikos. Näin nähdäkseni on myös sellaisessa tapauksessa, että asiakas kuvittelee asioivansa terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa.
Mutkikkaan asiasta tekee se, että joillakin sielunhoito- ym. terapeuteilla ym. on jokin terveydenhuollon ammattipätevyys taustalla. Esimerkiksi lähihoitajan koulutus yhdistettynä kyseenalaiseen terapiakoulutukseen on kuitenkin yhdistelmä, joka herättää perusteltuja epäilyksiä palvelun laadusta ja luotettavuudesta. Terveydenhuollon ammattihenkilö sitoutuu toimimaan työssään koulutuksensa mukaisesti. Se tarkoittaa sitä, että psykoterapiapalveluja tai niihin rinnastettavia palveluja ei voi tarjota, jos ei ole psykoterapeutti."