Eugène Janssonin näyttely Tukholmassa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Ruotsissa Eugène Jansson tunnetaan hyvin, muualla maailmassa hän on vasta äskettäin herättänyt huomiota. Hän oli ehkä Ruotsin ensimmäinen homotaiteilija. Hänen töitään on lauantaista alkaen näyttelyssä Waldemarsuddessa Skanssenin eteläpuolella Djurgårdenilla.

Eugène Jansson eli vuosina 1862-1915. Hän oli suosittu taiteilija ja teki paljon kaupunkikuvia. Kuitenkin elämänsä viimeisen vuosikymmenen hän maalasi aivan erilaisia kuvia: nuoria miehiä, työläisiä, merimiehiä, urheilijoita - ja useimmat alastomina. Taiteilija loi hyvät suhteet moniin malleihinsa ja hän eli yhdessä Knut Nymanin kanssa vuodet 1907-1913. Tukholma oli jonkinlainen homokulttuurin eldorado 1900-luvun alussa.

Historiallisesti kiinnostavia ovat kuvat Flottans badhusista. Siinä kylpylässä käyskenneltiin alasti, ja paikka oli taiteilijoiden ja homojen suosiossa.

Vähän ennen Janssonin kuolemaa hänen nuorempi veljensä tuhosi Janssonin yksityisarkiston, koska hän pelkäsi homomateriaalien raunioittavan taiteilijan maineen.

On kulunut 150 vuotta taiteilijan syntymästä. Merkkivuoden kunniaksi myös Thielska Galleriet esittelee omaa Jansson-kokoelmaansa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Muutama kuva Janssonin maalauksista
Taiteilijan elämäkerta englanniksi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!