Yhdenvertainen vanhuus -projekti etenee

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Mummolaakso oli ensimmäisenä suunnittelemassa vanhainkotia ikääntyville lesboille. Sen teeman ympärillä on pidetty monet tanssit. Muualla Euroopassa on perustettu joitakin vanhainkoteja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Kuitenkin niiden paikkaluku on minimaalisen pieni, joten niihin pääsevät vain harvat ja valitut.

Suomessa Mummolaakso ja Suomen Karhut - Fin-Bears on pitänyt ajatusta hengissä, ja Seta otti ohjelmaansa asian selvittämisen. Toissa vuonna kaksi tutkijaa selvitti, millaista tutkimusta aiheesta on tehty. Heidän selvityksensä ilmestyi nimellä: Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vanheneminen ja palveluntarpeet (Sari Irni ja Jan Wickman, 2010)

Suomi on harvaanasuttu maa ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia on hajallaan ympäri maata. Selvitystyön aikana todettiin, että erillisen vanhainkodin perustaminen ei tulisi kyseeseen, vaan kannattaa keskittyä palveluntarjoajien tiedon lisäämiseen. Terveydenhoidossa ja vanhuspalveluissa ei vielä ole totuttu siihen, että potilaan tai laitoshoidossa olevan vanhuksen puoliso onkin samaa sukupuolta. Vielä harvinaisempaa on sukupuolivähemmistöön kuuluvan vanhuksen kohtaaminen. Esimerkiksi transvestiitti voi kokea henkisesti raskaaksi, jos laitoshoidossa ei voi pukeutua toisen sukupuolen mukaisesti, kun sitä haluaa.

Tulevassa projektissa yritetään parantaa tilannetta mm. henkilöstön koulutuksilla ja yleisellä tiedottamisella. Juuri nyt on haussa projektikoordinaattori.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Asiasta lisää Setan blogissa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!