USA: Vetoomustuomioistuimen päätös - Proposition 8 oli perustuslain vastainen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3

Kaliforniassa on saatu tärkeä osavoitto. Kansanäänestyksellä luotu homoavioliittokielto on perustuslain vastainen. Päätös syntyi äänin 2-1. Avioliittokielto on voimassa kunnes ylin tuomioistuin ottaa asiaan kantaa.

Tuomarit valittelivat, että vuoden 2008 kansanäänestyksen tarkoitus oli ainoastaan heikentää homojen ja lesbojen statusta yhteiskunnassa ja alentaa heidän ihmisarvoaan. Avioliiton vastustajilla ei ollut mitään päteviä argumentteja vaatimustensa tueksi eli epätasa-arvoisen kohtelun tueksi. Kansanäänestyksessä 52% kalifornialaisista äänestäjistä halusi homoavioliittojen kieltoa.

Seuraava vaihe on uusi valitus. Homoliittojen puolustajat kääntyvät oikeuden suuren kolleegion puoleen. Nyt kolme tuomaria teki päätöksen. Homoliittojen vastustajat valittavat suoraan USAn Korkeimpaan oikeuteen. Mutta ottaako Korkein oikeus asian käsittelyyn? Se ei ole varmaa. Tällä hetkellä päätös koskee vain Kaliforniaa. Vetoomustuomioistuin ei tänään käsitellyt sitä, koskisiko päätös koko Amerikkaa.

*****

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastalauseita ei kauan tarvinnut odotella. "National Organisation for Marriage" julkaisi lehdistötiedotteen ja kertoi, että nyt turvallisesti odotellaan USAn Korkeimman oikeuden kantaa. He uskovat, että vaaniva vaara torjutaan Korkeimmassa oikeudessa.

Homoavioliiton puolustajat sanoivat päätöstä historialliseksi. Vaikka matkaa on vielä jäljellä, tämä päätös antoi voimaa. Human Rights Campainistä sanottiin, että perustuslaki suojelee kaikkien amerikkalaisten ihmisoikeuksia - myös homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transihmisten.

3 kommenttia

Jotkut lakiasiantuntijat ovat sitä mieltä, että vetoomustuomioistuimen päätös on niin tarkasti rajattu, että se koskee ainoastaan Kaliforniaa eikä sitä tulla siksi käsittelemään liittovaltion korkeimmassa oikeudessa Washington DC:ssä. Aika näyttää, mitä tapahtuu.

Meidän puolen lakimiehet pitävät päätöstä historiallisena. Nyt ensimmäisen kerran liittovaltion tuomioistuin päätyi siihen, että avio-oikeus kuuluu perustuslain mukaan jokaiselle.

Päätös pohjautuu myös korkeimman oikeuden ratkaisuun vuodelta 1996. Sen mukaan enemmistö ei saa ottaa pois vähemmistön oikeuksia ilman oikeutettuja perusteita.

Sateenkaarikansa juhli San Franciscossa niin liittovaltion oikeustalolla kuin kaupungillakin. Seuraavassa SF:n päälehden artikkeli, jossa kymmeniä kuvia sekä muutama video.

http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2012/02/07/BA1H1N3T1H.DTL