Tänään odotetaan tuomiota Perry v. Brown -asiassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Viimeisin tieto klo 22.44:

Samaa sukupuolta olevien avioliiton kielto on Yhdysvaltain perustuslain vastainen, liittovaltion vetoomustuomioistuin ilmoitti Kalifornian osavaltiolle.

ks. alhaalla lukijakommentti

***********


Tänään klo 10 Kalifornian paikallista aikaa 9th Circuit Court of Appeals ilmoittaa päätöksensä Kristin Perry et al. v. Edmund G. Brown -oikeusriidassa. Nyt päätetään, oliko tuomari Vaughn Walker jäävi, koska on homo ja elää liitossa miehen kanssa ja hänelle näin ollen voisi olla omaa etua tiettyyn suuntaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Samalla päätetään, onko valitusmenettely ollut oikea. Valittajina olivat Prop8:n kannattajat, mutta alemmassa oikeusasteessa heillä ei ollut mitään oikeudellista asemaa. Voivatko asiassa "ulkopuoliset" valittaa alemman oikeusasteen päätöksestä.

Kolmas päätettävä asia koskee tuomari Vaughn Walkerin päätöstä. Jos tuomari ei ole jäävi, onko hän tehnyt oikean päätöksen, kun hän totesi, että Proposition8 loukkaa USAn perustuslain kohtaa, joka takaa reilun oikeuskäsittelyn ja jossa taataan tasa-arvoinen kohtelu.


Taustaa

Koko tapahtumasarja alkoi jo vuonna 2008, kun toukokuun puolivälissä Kalifornian korkein oikeus päätti äänin 4-3, että homoavioliittojen kielto on osavaltion perustuslain vastainen. Homo- ja lesboparit alkoivat mennä avioliittoon. Samaan aikaan alkoi homovastainen kansanliike, joka vaati asiaa kansanäänestykseen marraskuun 2008 vaalien yhteydessä. Kansalaiset äänestivät joko Proposition 8 puolesta (homoliittoja vastaan) tai Proposition 8:aa vastaan (eli homoliittojen puolesta). Kansanäänestyksessä 4.11.2008 homoavioliitot kiellettiin
Maaliskuussa 2009 Kalifornian korkein oikeus alkoi käsitellä homoavioliittokieltoa. Toukokuussa 2009 oikeus päätti, että uusia homoavioliittoja ei saa solmia. Vanhat jäävät voimaan. Yhteensä 18 000 paria oli ehtinyt solmia avioliiton.

Sen jälkeen asia siirtyi liittovaltion paikallisen oikeusistuimen ja tuomari Vaughn Walkerin käsiin. Walker päätti elokuun alussa 2010, että Kalifornian homoavioliittokielto on vastoin Amerikan perustuslakia. USAn oikeusjärjestelmä on kuitenkin monimutkainen. Walker siirsi päätöksen täytäntöönpanoa tuonnemmaksi, koska vielä voidaan asiassa kääntyä vetoomustuomioistuimen puoleen. Ja homoliittojen vastustajat kääntyivät. Sen sijaan riidan alkuperäinen kiistakumppani, Kalifornian kuvernööri Schwarzenegger ei tehnyt muutosanomusta. Nyt heräsi kysymys siitä, voiko vetoomustuomioistuimeen valittaa jokin muukin taho, kuin riidan alkuperäiset osapuolet. Ja tämä muu taho oli: homoliittojen vastustajat.

Homoliittojen vastustajat kiinnittivät huomion siihen, että päätöksen tehnyt tuomari Walker oli päätöksen tehdessään itsekin homo ja eli parisuhteessa miehen kanssa. Väitettiin, että hän oli jäävi ja teki päätöksiä omassa asiassaan. Nyttemmin Walker on jo eläkkeellä. Walkerin tuomiota käsiteltiin laajasti ranneliikkeessä.

http://ranneliike.net/teema/perry-v-schwarzenegger-tuomio-homoliittokielto-perustuslain-vastainen?cid=1&aid=4408

Ranneliikkeen toisessakin artikkeleissa on laajasti käsitelty tätä oikeusriitaa.
http://ranneliike.net/teema/ei-vielakaan-haita-kaliforniassa?cid=1&aid=4436

Päätös tulee yöllä tälle sivulle
Tähän mennessä tapahtunutta

1 kommenttia