Uimonen viimeisteli kommenttilinjaansa. Haavisto eri mieltä.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 9

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto ei usko, että hänen homoseksuaalisuutensa olisi viime kädessä ratkaissut presidentinvaalin tuloksen. Homoseksuaalisuuden merkitystä eri kommenteissaan koko kampanjan ajan toistellut Ylen asiantuntija Risto Uimonen oli aiemmin maanantaina todennut Haaviston homoseksuaalisuuden olleen vaalien ratkaiseva tekijä.

Haavisto sanoi HS:n mukaan maanantai-iltapäivän infossa uskovansa, että äänestäjä tekee valintansa laajemman kokonaisarvion pohjalta. -Jollekin jokin asia painaa valinnassa enemmän kuin toisella.

- Eivät rintamalinjat siinä menneet. Varmasti oli äänestäjiä, jotka joko ajattelivat niin, etteivät voi tällaista tukea tai ehkä osa äänestäjistä jäi kotiin", Haavisto kommentoi tiedotustilaisuudessaan iltapäivällä.

Haavisto vertasi nyt käytyä keskustelua siihen, miten Tarja Halosesta aikanaan sanottiin, että tämä valittiin presidentiksi siksi, että on nainen.

Ylen vaaliasiantuntijana toiminut Julkisen sanan neuvoston Risto Uimonen arvioi maanantaina, että Haaviston homoseksuaalisuus ratkaisi vaalin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haaviston homoseksuaalisuuden ohella Uimonen arvioi Ylen verkkosivuilla, että ratkaisevaa oli myös Haaviston siviilipalvelus ja se, ettei Haavisto kuulu kirkkoon.

Uimonen rajasi asetelman näkyneen erityisesti Helsingin ulkopuolella. Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto olivat Helsingissä toisella kierroksella lähes tasoissa. Eroa oli Niinistön hyväksi runsaat tuhat ääntä.

Sekä Uimosen että Ylen aamutelevisiossa vierailleen politiikan tutkijan Ville Pernaan mukaan myös Haavisto oli kuitenkin vaaleissa voittaja. Pernaan mukaan yli miljoona ääntä oli Haavistolle hyvä saalis, mutta äänijakauma kampanjan jälkeen pieni pettymys.

Uimosen mukaan vaalit muistetaan myös äänestysprosentin laskusta ja siitä, että voittaja otti suorassa kansanvaalissa murskavoiton. Suoran kansanvaalin aikana äänten ero oli suurin, ja ensimmäistä kertaa historiassa vaalipäivänä annettiin vähemmän ääniä kuin ennakkoäänestyksen aikana.

9 kommenttia

Uimonenhan pääsi jo aiemmin ranneliike.netin uutiseen vaalikamppailun alkuvaiheessa homo-ongelmaisuutensa takia.
Nyt Uimonen on ollut riemuissaan, ja otti heti yhteyttä tiedotusvälineisiin tuodakseen julki ennakkoluulonsa. Uimonen tosiaan haluaa, että suomalaiset olisivat homovihamielisiä, mikä käy ilmi hänen aiemmista päänavauksistaan. Ongelmaa tuntuu Uimosella piisaavan.

Kotimaa24-sivusto kertoi Uimosen sanoneen, että presidentinvaalin ratkaisevia tekijöitä oli se, että Niinistö kuuluu kirkkoon. Tätä käsitystä eivät enää edes uskovaiset lukijat hyväksyneet. Otteita 3 kommentista:
”Epäilen Uimosen analyysiä. Halosen kohdalla kuulumattomuus ei estänyt.”
”Onhan se melko omituista alkaa analysoida vaalin tulosta tuolta pohjalta.”
”Tietääkö joku mihin Uimosen asiantuntemus perustuu?”

Uimosen ihastuminen heterouteen ja kirkollisveron maksajaan huipentuu siihen, että nyt hän ilmoitti kirjoittavansa kirjan Niinistöstä, jossa hän aikoo kertoa, kuinka ”pikkukaupungin pojasta tuli kansansuosikki”.
Nyt ei parane Uimosta arvostella, ettei joudu Julkisen Sanan Neuvoston eteen jumalanpilkasta syytettäväksi. Pitää vain kehua Uimosen todella syvää asiantuntemusta ja ylistää hänelle valittua pressaa oikein IsäAurinkoisena.

Veikkaanpa että Uumosen kirjassa pkkukaupunkia verrataan betlehemiin ja sivutaan muutenkin erästä - kuulemma - kansansuosikin tarinaa.