Seta ja Trasek kutsuvat Maria Guzenina-Richardsonin keskustelemaan translaista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Seta ja Trasek toivovat iltapäivällä lähettämässään tiedotteessa että ministeri Maria Guzenina-Richardson paneutuisi transihmisten asiaan huolella. Ministeri kutsutaan tapaamaan transihmisiä ja heitä edustavia järjestöjä. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesjohtoryhmä on Iltalehden mukaan tänään päättänyt asettaa työryhmän pohtimaan translain uudistamista.

Seta ry ja Trasek ry ovat pitkään tehneet työtä transsukupuolisten henkilöiden steriliteettipakosta luopumiseksi. Suomessa laki edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä, jotta transihmisen uusi sukupuoli voitaisiin vahvistaa. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus loukkaa ihmis- ja perusoikeuksia. Järjestöt ovat esittäneet asian kirjaamista valmisteilla olevaan kansalliseen ihmisoikeustoimintaohjelmaan.

"Transsukupuolisuus ei vaikuta henkilön kykyyn huolehtia lapsen hoidosta ja kasvatuksesta", Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki muistuttaa. Steriliteettipakolle ei ole lääketieteellistä perustetta, vaan se perustuu ennakkoluuloihin ja tietämättömyyteen. Transtaustaisella henkilöllä voi jo ennen sukupuolen korjaustakin olla omia biologisia lapsia, ja siten jo nyt Suomessa lapsilla voi olla äitinä mies tai isänä nainen.

Suomessa on aikaisemmin sterilisoitu vammaisia ja mielenterveyspotilaita, joilta suvun jatkaminen haluttiin estää. Nämä pakkosterilisoinnit poistuivat Suomen lainsäädännöstä 1960-luvulla. "Sukupuoltaan korjaavat ihmiset ovat viimeinen ihmisryhmä Suomessa, joiden katsotaan olevan kelpaamattomia lisääntymään - tästä historiallisesta jäänteestä on aika päästä eroon", Setan puheenjohtaja Outi Hannula toteaa.

Ruotsi on joutunut viime viikkoina laajan paheksunnan kohteeksi transsukupuolisten ihmisten pakkosterilisaatioiden vuoksi. Jo lähes 80 000 ihmistä on allekirjoittanut kansainvälisen vetoomuksen lain muuttamiseksi. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimusta on arvostellut tiukasti myös Eurooopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu. Ruotsi ja Suomi ajavat kaksilla rattailla, kun ne edistävät transihmisten oikeuksia ulkomailla, mutta loukkaavat kansalaistensa oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen ja perhe- ja yksityiselämän suojaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

****

Trasek on transihmisten, intersukupuolisten ja muiden sukupuolivähemmistöjen asemaa ja oikeuksia ajava järjestö.

Setan osana toimii transihmisiä ja heidän läheisiään palveleva Transtukipiste.

Setan ja Trasekin kannanotto

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!