KHO on kumonnut Maahanmuuttoviraston tekemän iranilaisen homomiehen käännytyksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 1

Korkein hallinto-oikeus on katsonut, ettei aiemmissa päätöksissä ole riittävästi selvitetty, joutuisiko turvapaikan hakija kotimaassaan mahdollisesti vainotuksi homoseksuaalisuutensa takia.

Maahanmuuttoviraston tekemä päätös käännytyksestä joutuu nyt uusintakäsittelyyn KHO:n ratkaisun seurauksena.

Ranneliike.netin toimitus haastatteli asianajaja Juha-Pekka Hippiä. Hän vahvisti, että Maahanmuuttoviraston käännytys on nyt keskeytetty. Hipin mukaan tämä turvapaikkaa hakenut henkilö on tiettävästi edelleen Suomessa.

KHO:n päätös vaikuttaa avoinna oleviin ja tuleviin tapauksiin, joissa hakija ilmoittaa joutuvansa kotimaassaan vainotuksi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo tulkitsee päätöstä siten, että jos hakija haluaa salata homoutensa vaikkapa uskonnollisista taikka kulttuurisista syistä, turvapaikkaa ei myönnetä. Sitä vastoin jos turvapaikan hakija haluaa tuoda julkisesti esille seksuaalisen suuntautumisensa, häntä ei voida käännyttää takaisin kotimaahansa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

YLE Uutiset on kertonut Suomen käännyttäneen homoja takaisin nk. ankarien
rangaistusten maihin, kuten Iraniin, jossa homoseksuaaliset teot on kriminalisoitu ja seurauksena voi olla jopa kuolemanrangaistus. Suomen viranomaiset ovat saattaneet suositella turvapaikanhakijaa salaamaan seksuaalisuutensa, muuttamaan toiselle paikkakunnalla kotimaassaan tai pyytämään apua viranomaisilta.

YLE: KHO kumosi homomiehen käännytyksen
Ranneliike.netin uutinen käännytyksistä
YLE TV1 Kuuden uutiset (kohdasta 9:57)

1 kommenttia