Ruotsi joutui huomion kohteeksi pakkosterilisaation vuoksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Ruotsin keskusta-oikeistolainen hallituskoalitio kertoi viime viikolla, että transihmisen sukupuoli voidaan korjata virallisiin asiakirjoihin vasta, kun operatiivisesti henkilö on tehty hedelmättömäksi, eli karkeasti suomeksi: kastroitu. Oikeastaan oli tarkoitus poistaa laista hedelmättömyysvaatimus. Se tuli translakiin vuonna 1972. Kristillisdemokraattien painostuksen vuoksi tätä lakikohtaa ei nyt kuitenkaan poisteta. Kristillisdemokraateilla on n. 6%:n kannatus parlamenttivaaleissa, ja puolue on vuosikausia estänyt esim. avioliiton avaamisen homo- ja lesbopareille. Kristillisdemokraatit ovat mukana neljän puolueen hallituksessa, pääministerinä Fredrik Reinfeldt. Vuoteen 2009 saakka kristillisdemokraatit pystyivät yksin estämään tasa-arvoisen avioliittolain. 2009 kristillisdemokraatit jyrättiin ja laki tuli voimaan.

Nyt Euroopan parlamentin jäsenet vaativat Ruotsia tekemään translakiin muutos. Pakkosterilisaatio rikkoo EU:n peruskirjan 3. pykälää. Siinä ilmaistaan, että ihmisellä on oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen. Europarlamentti on jo vaatinut Maailman terveysjärjestöä poistamaan transihmiset sairausluokituksista.


Hallituksen päätös on yllättävä. Läpi poliittisen kentän päätöstä on kuvattu epäinhimilliseksi. ´Transihmisten pakkosterilisaatio on barbaarista ja vanhentunutta, sanoo espanjalainen vihreiden edustaja Raül Romeva. Myös EU-parlamentin konservatiivit kritisoivat Ruotsia. Sirpa Pietikäinen tuomitsee ruotsalaisten päätöksen. Tässä ei ole kysymys homojen ja lesbojen oikeuksista vaan ihmisoikeuksista ja kamppailusta halventavaa käsittelyä ja kidutusta vastaan, sanoo Pietikäinen.

Itävalta, Portugal, Espanja ja Englanti ovat jo poistaneet pakkosterilisoinnin, ja Suomessa asiasta on jo puhuttu, viimeksi TransHelsinki-tapahtumassa marraskuussa. Silloin tasa-arvovaltuutettu antoi lausunnon, jonka mukaan pakkossterilisointi pitäisi poistaa ehtona sukupuolen korjaamiselle väestöreksiteriin.

*****

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ongelma on tällainen: Henkilö kokee olevansa eri sukupuolta kuin hän biologisesti tarkastellen on. Hän käy läpi transtutkimukset ja on aloittanut hormonihoidot. Hän saa nimensä muutetuksi, mutta väestörekisteri ei hyväksy sukupuolen korjaamista ennen kuin henkilö sterilisoidaan tai kastroidaan.

Ruotsissa kerrottiin 12. tammikuuta 2012, että hallituksessa Moderaterna, Centern ja Folkspartiet taipuvat Kristillisdemokraattien vaatimukseen ja pakkosterilisaatio jää voimaan. Sosiaalihallitus oli jo pari vuotta sitten esittänyt pakkosterilisaatiosta luopumista, ja Moderaterna-puolue oli viime syksynä ehtinyt tehdä päätöksen, joka noudattaa Sosiaalihallituksen kantaa. Mutta nyt tilanne muuttui päälaelleen. Folkpartiet päätti 2010 asettua Sosiaalihallituksen lausunnon kannalle, ja Keskustan puheenjohtaja oli vuonna 2010 kertonut Pride-tapahtumassa, että Keskusta tulee ajamaan pakkosterilisaatiosta luopumista. Nyt kaikki on toisin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!