Unkari: Perhelaki sulkee homot ja lesbot ulkopuolelle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

18.1.2012

Unkari tulee puheenaiheeksi Euroopan parlamentissa tänään keksiviikkona klo 16 jälkeen. Paikalla on Unkarin pääministeri Viktor Orban ja komissiosta Barroso. Keskustelusta odotetaan kiivasta. Jo aamupäivällä, kun puhuttiin Tanskasta uutena EU:n isäntämaana, nousi esiin Unkarin tilanne. Erityisesti unkarilainen äärioikeistolainen naismeppi Krisztina Morvai oli ärhäkkä. Heti, kun joku mainitsi Unkarin, hän vaati puheenvuoroa ja esitti vastalauseensa. Hänen pöydällään on kaksi kansallislippua.

Krisztina Morvai edustaa Jobbikia. Hän on ollut mukana monissa Jobbikin isänmaallisissa mielenosoituksissa. Hän on myös vaatinut vapautta unkarilaiselle György Budaházille, jota syytetään terrorismista. Budaházin joukot ilmeisesti pelottelivat maan johtavia poliitikkoja polttoiskuilla ja yrittivät polttaa homobaarin ja homosaunan kolme vuotta sitten ennen Budapestin Prideä. Luultavasti Morvai on nyt iltapäivän keskustelussa vilkkaasti mukana.

17.1.2012

Amnesty International on vaatinut EU-komissiota nopeasti toimiin Unkarin uutta perhelakia vastaan. Amnestyn mukaan nyt on tutkittava uuden perustuslain ihmisoikeuksiin liittyvät asiat. Jos todetaan EU-sopimuksen vastaisia lakipykäliä, on ryhdyttävä toimiin. Yksi sellainen rangaistustoimi on Unkarin äänioikeuden poistaminen EU:ssa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Amnestyn avoin kirje meni komissaareille Viviane Reding ja Neelie Kroes. Komission reaktio on ollut heikko. Unkarin perustuslaissa ei esim. anneta syrjintäsuojaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille - nimeltä mainiten. Perheen määrittely vain naisen ja miehen liittoon voi johtaa samaa sukupuolta olevien parien syrjintään, sanoo Amnesty.

Unkarin asia on esillä myös EU-parlamentissa tänään klo 20.30 jälkeen. Unkarilaislehtien mukaan pääministeri Viktor Orban haluaa olla paikalla keskiviikkona, etteivät vasemmistoliberaalit esitä kokouksessa pelkästään omia valheitaan.

Suora lähetys EU-parlamentista klo 20.30 jälkeen

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/fi/schedule/live-broadcast

Tiistaina myös Frankfurtissa on puhuttu Unkarin tilanteesta. Siellä unkarilaiset tapasivat Euroopan keskuspankin edustajia. Vielä kaksi kuukautta sitten pääministeri Orban vakuutti, että ulkomaista apua ei tarvita eikä oteta, vaikka sitä tarjottaisiin.

EU on hankalassa tilanteessa Unkariin nähden. Vaikuttaa siltä, että demokratiaa nakerretaan, mutta kun lakeja tutkitaan tarkkaan, niistä ei löydykään kohtia, jotka olisivat EU-sopimusten vastaisia. EU vaikuttaa paperitiikeriltä, jolta puuttuvat hampaat. EU-parlamentissa on iso joukko konservatiiveja, jotka puolustavat Unkaria.

Päivitys keskiviikkona 18.1.2012:
Unkarin pääministeri Viktor Orban puhuu EU-parlamentissa keskiviikkona. Istunto alkaa klo 10 Suomen aikaa. Ensin puhuu komission puheenjohtaja. Eilen tiistiana pääministeri Orban hyökkäsi vahvasti EU-parlamentin vasemmistoliberaalia joukkoa vastaan ja sanoi, että hän itse puolustaa Unkaria vasemmistoliberaalien hyökkäyksiltä. Unkarin ongelmat ovat rajojen ulkopuolella, hän on vakuuttanut jo kauan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!