Berliini: HIV-infektio on irtisanomisperuste

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Berliinissä toisen asteen työoikeus Landesarbeitsgericht on päättänyt tänään, että HIV-infektion saanut voidaan erottaa töistä, eikä siinä rikota tasa-arvolakia.


Sebastian F. työskenteli lääkeyrityksessä kemian teknisenä assistenttina. Tammikuussa 2011 lääkefirma irtisanoi hänet koeaikana ja perusteli päätöstä hänen HIV-positiivisuudellaan. HIV oli löytynyt firman lääkärintarkastuksessa.

Nyt keskiasteen oikeus, Landesarbeitsgericht on päättänyt, että irtisanominen on laillinen. Työnantajalla on oikeus lääketeollisuudessa pitää kiinni puhtauden periaatteesta ja estää HIV-virusta kantavan työskentely.

Lääkefirmalla ei ole yleistä oikeutta estää sairastuneen työskentely esim. lyhyen sairauden takia, mutta nyt päätöksellä pitkäaikainen HIV-infektio todetaan työskentelyn esteeksi. Irtisanomissuoja ei suojaa koeajalla olevaa millään tavalla. Erotettu ei saa mitään korvausta irtisanomisestaan. Nyt jäi oikeuden päätöksessä auki se, riittääkö pelkkä HIV irtisanomiseen. Irtisanottu vetosi yleiseen tasa-arvolakiin. Työnantajat joutuvat huomioimaan normaalisti tasa-arvolain määräykset. Esim. vamman vuoksi ei voi syrjiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tuomarien mukaan kuitenkin lääkeyrityksen intressit ovat tärkeämmät kuin pitää lääkkeen valmistusprosessissa sairasta henkilöä. Saksan AIDS-Hilfe kritisoi päätöstä. Tässä elää edelleen ajatus HIV-positiivisen vaarallisuudesta ympäristölleen. Tosielämässä, työympäristössä, HIV ei tartu eikä erityisesti laboratorio-olosuhteissa. HIV-positiivinen ei ole vaaraksi muille työntekijöille tai lääkefirman asiakkaille. Nyt alkaa olla vaara, että HIV-positiiviset työnnetään syrjään työelämästä.

(queer.den mukaan)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!