33 vuotta homoseksuaalisuuden laillistamisesta Espanjassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 1

Espanjan seksuaalivähemmistöjä edustavat järjestöt viettivät tammikuun 11 päivänä homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnin 33. vuosipäivää. Espanjan virallinen lehti ilmoitti numerossaan 11.1.1976 sivulla 658 ja 659 ”Vaaraa ja yhteiskunnallista kuntouttamista” koskevaan lakiin (Ley de Peligrosidad y Rehabilitación social) tehdystä muutoksesta , jolla siitä poistettiin maininta homoseksuaalisuudesta. Homoseksuaaleja oli lain nojalla jahdattu Francon Espanjassa.

Sateenkaarijärjestöt muistuttavat kuitenkin siitä työstä, joka on vielä tekemättä 33 vuoden jälkeen, kun ottaa huomioon yhteiskunnassa vielä vallitsevan homofobian. Työelämässä, koululaitoksessa ja sairaanhoidossa homoja syrjitään edelleen, vaikka ei niin räikeästi kuin vuonna 1976. Myös nuoret sateenkaari-ihmiset ansaitsevat sekä järjestöjen että hallituksen huomion ottaen huomioon heihin kohdistuvan syrjinnän ja murheelliset itsemurhatilastot.

Entisten yhteiskuntavankien (Ex-Presos Sociales) yhdistys on myös muistuttanut niistä ihmisistä, joilla oli epäonni elää homoseksuaalisesti aktiivinen elämänsä Francon diktatuurin aikana, ja tarpeesta kiinnittää erityistä huomiota eläkeiän saavuttaneeseen sateenkaariväestöön. Myös homot vanhenevat ja kypsällä iällä tarpeet muuttuvat.

Universo Gay (Epanja)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Vielä armon vuonna 1976 espanjalaisia homoja lähetettin "Yhteiskunnalle vaarallisten ainesten" lain perusteella vankilaan ja sähköshokkihoitoihin.