Mäntyniemen pesänjakajat - viihdyttävä pamfletti presidenttiehdokkaista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Jokainen presidenttiehdokas saa pamfletissa "vapaamuotoisen, journalistisen analyysin heidän poliittisesta toiminnastaan". Teksti on välillä vinoilevan ilkikurista, välillä jopa piikikästä. Mukana on myös mielikuvituksen lentoa ja maanläheisiä kielikuvia.

(Kaikki suorat lainaukset kirjasta ovat joko lainausmerkeissä taikka lainattu kappale aloitetaan etuviivalla)

Keväällä 2012 presidentin virka-asunto Mäntyniemi saa uuden valtiaan, kun "kaksi toimikautta äksyillyt Tarja Halonen siirtyy syrjään". Toimittajien Pekka Ervasti ja Timo Haapala teksti on vapaamuotoisen railakasta, jossa faktat saavat rinnalleen värikkäitä fiktiivisiä kuvauksia ehdokkaista. Seuraavassa muutama lainaus ja arvio siinä järjestyksessä kuin ehdokkaat on esitelty kirjassa. Kirjoittajat määrittelevät 160-sivuisen pamflettinsa nimellä: Äänestäjän valintaopas - Presidentinvaalit 2012.

Tehtäväänsä lopettelevasta presidentistä Tarja Halosesta todetaan, että hänellä on todennäköiselle uudelle presidentille valmisteltuna suloinen kosto: ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka istuu vielä hallituksen lopun toimikauden eli kolme vuotta. Sauli Niinistö ei voi sietää Tuomiojaa. Presidenttinä hän joutuu toimimaan tiiviissä yhteistyössä ulkoministerin kanssa.

******************

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Paavo Väyrynen - Kepun Musta Pekka
- Paavo Väyrysestä tulisi presidentti, joka kääntäisi kellot vanhaan hyvään aikaan.
- Kekkosen jälkeen kaikki meni kepun ja varsinkin Väyrysen kannalta päin hevonhelvettiä: presidentin virka lipsahti demareille 30 vuodeksi.

Väyrynen on se joka nyt kertoo totuuden ja kostaa. 1980-luvulla Väyrynen oli muutaman viskin voimalla todennut: "Minä olen Jumalan valittu johtamaan Suomen kansaa."
- Politiikassa Väyrynen on tallonut kuin Hunni Anttila: mihin Paavo on astunut, siellä ei ruoho kasva.

Jopa oma puolue inhoaa Väyrystä ja hänen tapaansa esiintyä julkisuudessa. Kun kaikki muut olivat kieltäytyneet ehdokkuudesta, jäljelle jäi Väyrynen.

******************

Paavo Lipponen - Isorölli
- Paavo Lipposesta Suomi saisi ärjyn presidentin, jonka pinna on lyhyt mutta muisti pitkä. Kahdeksatta kymmentä vetelevä puoluevanhus pyrkii vielä vanhoilla päivillään Mäntyniemeen eikä Iltaruskon ukkokotiin.

Toimittajien ja median kanssa Lipposella, joka on itsekin ollut toimittaja, ei ole sujunut lainkaan hyvin. Lipponen on saattanut tokaista häntä odottavalle toimittajalaumalle: "En vastaa, suksikaa kuuseen!" Ei ole ihme, että Suomen Kuvalehti (5.1.2012) otsikoi Lipposen esittelyn piikikkäästi: Raskaan sarjan putoaja.

******************

Pekka Haavisto - Jokapojan toivevävy
- Pekka Haavistosta Suomi saisi presidentin, jonka edessä Nato-upseeritkin ovat seisseet asennossa.

Tuolla luonnehdinnalla on todellinen tausta. YK-tehtävissä Haavisto luennoi monen vuoden ajan Nato-upseereille sotilasjärjestön koulutuskeskuksessa Saksassa.

Haavisto ei suhtaudu sotilasliitto Natoon yhtä kielteisesti kuin monet muut ehdokkaat. Tästä seurauksena vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki syytti Haavistoa Naton salarakkaaksi.

Haavistolla ei ole akateemista loppututkintoa. Hän on valtiotieteen ylioppilas. Bristolin yliopistossa vuonna 2002 luennoidessaan hänestä käytetiin siellä titteliä vieraileva professori. Kansallinen kivääriyhdistys NRA on nostanut tästä metelin tekemällä asiasta valituksen. Ilmeisenä tavoitteena on vain NRA:n profiilin nosto pressanvaalien kustannuksella.

- Monissa synkintä taantumusta edustavissa porvariskodeissakin emännät ja tyttäret salaa huokaisivat ihastuksesta, kun vuoden 1987 eduskuntavaalien televisiokeskustelussa vihreitä edusti lutunen, haituvaviiksinen Haaviston Pekka. Media risti ekoadoniksen joka äidin toivevävyksi. Kun suosikkipoika myöhemmin tuli ulos kaapista, määritelmää tarvitsi vain pikkuisen säätää. Hänestä tulikin jokapojan toivevävy.

Tietenkään tällaisessa pamfletissa ei jätetä pohtimatta sitä mahdollisuutta, että presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlissa vieraita olisikin tervehtimässä presidentti Pekka Haavisto puolisonsa Nexar Antonio Floresin kanssa.

- Poliittiset irvileuat alkoivat visioida, kuinka presidentti Haaviston aikana itsenäisyyspäivän vastaanotto päättyisi äänekkääseen homokahakkaan Linnan saunaosastolla. Vähäpukeiset homovieraat mäiskisivät toisiaan käsilaukuilla ja vartijoiden pitäisi erottaa heidät toisistaan vesisuihkuilla...

Kirjoittajat epäilevät, että Haaviston ja Floresin liitto koettelee kuitenkin suomalaisen äänestäjän suvaitsevaisuutta.

******************

Eva Biaudet
Vähemmistö - Siis minä!

- Eva Biaudet tekisi koko maasta ihanan Strömsön. Mutta ei tee, koska häntä ei valita.

- Biaudet sai [suomenruotsalaisen] ankkalammikon kapitalistit raivon partaalle jo kymmenen vuotta sitten, kun hän sai puoluekokouksen äänestämään ydinvoimasta - ja se päättyi puolivahingossa kielteiselle kannalle. Se otti RKP:läisiä teollisuusherroja pannuun, ja tulosta Svenska Klubbenilla sulatellessa kului snapsi poikineen.

Kirjoittajat määrittelevät Biaudetin siihen poliitikkojen joukkoon, jonka aikaansaanokset ovat lähinnä asioiden vastustaminen.

- Varsinaisia poliittisia ajatuksia ja kannanottoja haastatteluista ei löydä, ihmisoikeuksia ja ydinvoimaa lukuun ottamatta. Oikeustieteen ylioppilaan haastattelut loistavat asiapuolella kylmää tyhjyyttä kuin ulkoavaruus, jossa yksittäinen tähdenlento saattaa näyttää kauniilta ikuisen pimeyden keskellä.

******************

Timo Soini - Vennamon kosto
- Timo Soinista Suomi saisi presidentin, joka vetäisi kansakuntaa kuin savottahevonen rankakuormaa - pienessä hiessä, mutta hirnahdellen.

Soini on kirjoittajien mielestä Vennamon inkarnaatio, Suuren Johtajan toinen tuleminen. Niin tarkasti Soini on kopioinut arvostamaansa esikuvaa. Perussuomalaiset ovat kuin polkupyörä. Sitä on poljettava koko ajan eteenpäin, muuten se kaatuu. Eikä satulassa voi istua kukaan muu kuin Soini, perussuomalaisten ikioma Vennamo, arvioivat pamfletin kirjoittajat.

Skandaalit ovat seuranneet persuryhmää "kuin piraijat uimaria Amazonilla". Teuvo Hakkaraisen ja Jussi Halla-ahon toilailuja selostetaan pamfletissa jopa vahingoniloisesti. Halla-aholaisia nimitetään kirjassa ihmissuhdeinvalideksi.

- Presidentinvaalikampanjaa käyvälle Soinille persuryhmän propellihatut yleensä ja halla-aholaiset aivan erityisesti ovat kuin vauvan peppu: koskaan ei tiedä mitä sieltä tulee.

Se mitä Soini nyt juuri vähiten kaipaa ja tarvitsee on julkinen sanasota oman eduskuntaryhmänsä kanssa.

******************

Sari Essayah - Helluntailapsi
-Totisesti, totisesti tarvittaisiin taivaan ihme, että Sari Essayah nousisi presidentiksi.

Hän tulee syvältä helluntailaisen herätysliikkeen sisältä. Jos Essayahista tulisi presidentti, "varmaan olisi Mäntyniemessäkin riehakkaat herätysseurat joka viikonloppu ja Kultarannan puutarhassa seisoisi seurateltta koko kesän. Herranen aika sentään!"

Osa äänestäjistä karsastaa kirjoittajien mielestä presidentiksi pyrkivää kirkkoon kuulumatonta evankelistaa.

******************

Paavo Arhinmäki - Punabroileri
- Paavo Arhinmäestä tulisi presidentti, joka kuuluu notkeaselkäisten poliitikkojen alalajiin. Ehdokkaiden joukossa Arhinmäki lukeutuu politiikan notkeisiin nivelselkärankaisiin.

Tuolla tarkoitetaan tuuliviirimäisyyttä. Kirjoittajat kutsuvat häntä myös polittiseksi broileriksi. Häijyimmät arviot kaikista ehdokkaista tässä pamfletissa sai ehdottomasti juuri Arhinmäki.

******************

Sauli Niinistö - Kolmen konstin kamreeri
- Sauli Niinistöstä Suomi saisi presidentin, jolle kuulu kaikki. Ja vähän enemmän.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitisen ajatteluksi on pistetty Sauli Niinistön puhemieskauden päättymistunnelma: poissa on ikävä kamreerimainen kyyläys ja kyykytys. Rahaa saa taas polttaa kuten ennenkin. Niinistön valinta näyttää kirjottajien mielestä varmalta.

- Seuraavan kerran 63-vuotias Niinistö aikoo mulkoilla eduskuntaa puhemiehen korokkeelta maaliskuun ensimmäisenä päivänä 2012 antaessaan hunsvottilauman edessä juhlallisen vakuutuksen..."

- Mikään ei voi mennä pieleen. Kokoomuskone on vannotettu verivalallla: Niinistöstä ei saa tihkua mitään paskaa julkisuuteen ennen vaaleja. Jos tihkuu ja syyllinen löydetään, se on nappituomio ilman selityksiä.

Päättynyt puhemieskausi oli Niinistölle kaameinta aikaa politiikassa. Paavo Lipposen jälkeen eduskunta oli kuin poliittinen bordello grosso. Niinistöä pidetään siis kyylänä ja kyykyttäjänä.

******************

Mäntyniemen pesänjakajat - Äänestäjän valintaopas - Presidentinvaalit 2012
Pekka Ervasti & Timo Haapala
Otava
160 sivua. 12,95 euroa (Suomalainen kirjakauppa)
ISBN 978-951-1-26027-1

1 kommenttia

Kiitokset esittelystä. Täytyypä tutustua.

Hämeen Kuninkaallisen Nukketeatterin parodiassa puolestaan paljastetaan suomalaisen poliittisen elämän koomisuus nukketeatteritaiteilija Hannu Räisän silmälasien läpi nähtynä. Esityksessä ilkamoidaan muun muassa ehdokkaiden vallanhimolla ja pyrkyryydellä.

Roolihahmoina ovat Sauli Fiinistö, Pekka Kaapisto, Paavo Käyränen, Paavo Kepponen, Timo Roisi, Paavo Orhinmäki ja Eeva Bidee. Heistä voidaan kertoa muun muassa, että Fiinistö on käynyt Lenita Airiston hiuskurssin, Käyräsen itseluottamus ei horju ja Kepponen on hitaanpuoleinen eikä tahdo saada suunvuoroa.

Pressa sihisi hississä –parodian seuraavat esitykset Tampereella, Lahdessa, Helsingissä ja Riihimäellä:

http://www.nastypuppet.fi/Sivusto/Pressa_sihisi_hississ%C3%A4.html#0