Hautala lupaa homojen kohtelun ottamista huomioon kehitysyhteistyössä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 1

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) haluaa tiivistää yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa homoseksuaalien oikeuksien ajamisessa. Aamulehden haastattelussa Hautala tervehti Yhdysvaltojen ulkoministerin Hillary Clintonin ja Britannian pääministerin David Cameronin taannoista linjausta painostaa homovastaisia kehitysmaita kehitysavun leikkaamisella. Yhdysvallat ja Britannia uhkaavat lopettaa kehitysavun, jos homous on maassa rikos.

- Tässä on mahdollisuus koko EU:n ja Yhdysvaltojen voimin yrittää vaikuttaa tilanteeseen. Suomen pitää olla aloitteellinen ja ottaa näitä asioita esille, Hautala sanoi. – Meillä on Yhdysvaltojen kanssa erittäin hyvää yhteistyötä vammaisten oikeuksien tukemisessa Afrikassa. Voimme varmasti laajentaa tätä.

Lehti taustoitti mm tiedolla, että mm Suomen pitkäaikaisessa kehitysapukumppanimaassa Tansaniassa homoseksuaalisuudesta voi tulla jopa elinkautinen vankeustuomio. 37 Afrikan maassa homoseksuaalisuus on rikos.

Vuonna 2010 Tansania sai Suomelta 36,2 miljoonaa euroa kehitysapua.
Aamulehden tavoittama Suomi–Tansania-seuran varapuheenjohtaja Dennis Londo sanoi kuitenkin, että hänen mielestään Tansania on suvaitsevainen maa ja huomautti lakien perityvän brittien hallintoajalta. Londo ei silti muista, että homoseksuaalisuudesta olisi ketään tuomittu. Avun katkaisu ei London mielestä tuo kestävää ratkaisua, vaan vahingoittaa köyhimpiä.

Hautala aikoo ottaa homojen aseman esiin, kun pohjoismaiset kehitysministerit tulevat hänen vieraakseen 23. tammikuuta. Ruotsi on jo parin vuoden ajan harkinnut kehitysavun leikkaamista Ugandalta, jolle se on vuosittain tilittänyt noin 40 miljoonaa euroa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

– Otan ilman muuta puheeksi yhteisen strategian, jota voisimme soveltaa. Meidän pitää liittoutua tehokkaasti muiden kanssa. - Vakuutan, että aion tehdä parhaani. Pidän tätä todella tärkeänä kysymyksenä, sanoi Hautala AL:lle.

Hautalan haastattelu AL:ssä

1 kommenttia

Paperisessa Aamulehdessä homovastaiset ja menneisyyteen jääneet tutkijat vastustavat Yhdysvaltain, Britannian ja kehitysministeri Heidi Hautalan toimenpiteitä. Dosentti Pertti Multanen tyrmää Yhdysvallat, Britannian ja Hautalan väittämällä, että kehitysavulla uhkaaminen ei ole oikeutettua. Multasen mielestä pitää ottaa huomioon kulttuurilliset ja uskonnolliset erot. Multasen jämähtäminen menneisyys korostuu selvästi, sillä hän tuo esille sen, että ”ei Suomessakaan tarvitse mennä kuin muutama vuosikymmen taaksepäin, niin löytyy samanlaisia lakipykäliä kuin Afrikassa”.

Multasen homovihamielisyys ilmenee lisäksi siinä, ettei hän edes mainitse Suomen hyväksymiä ihmisoikeuksia eikä homojen oikeuksia. Hän vähät välittää siitä, että Suomen kohdemaissa homoudesta voidaan tuomita elinikäiseen vankeusrangaistukseen tai kuolemaan.

Toinen homovastainen, Åbo Akademin Alessandra Sarelin, on samoilla linjoilla. Sarelin väittää, että pelkkä joidenkin järjestöjen tukeminen parantaa ihmisoikeustilannetta.
-Åbo Akademin tutkijakaan ei näköjään tiedä, että kehitysmaiden ihmisoikeusjärjestöjä on tuettu vuosikymmeniä, mutta homojen tilanne on siitä huolimatta huonontunut.

Ihmisoikeusinstituutin tutkija Katarina Frostell sentään näkee todellisen tilanteen. Frostellin mielestä homojen asema Afrikassa on niin huono, että jotakin pitää tehdä. Hän sanoo, että sanktioilla uhkaaminen voi olla oikeutettua. Avunantajilla on oikeus sanoa, mikä vaikuttaa siihen, kuinka rahoja käytetään. Jos ihmisoikeuksissa on jossain merkitystä, niin juuri tällaisissa kysymyksissä, Frostell sanoo.

Kommenttia muokattu: 14.01.2012 klo 10:49