Unkari lähentelee Mussolinin fasismia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Helsingin Sanomat on parina päivänä käsitellyt Unkarin tilannetta.Uutta lainsäädäntöä tehdään liukuhihnalta. Kansalaisten elintaso laskee, mutta hallitus lupailee suurta tulevaisuutta.

USAkin on huolissaan. Ulkoministeriö ja Hillary Clinton ovat lähettäneet jo kolme viestiä siitä, että maan kehitys menee nurjaan suuntaan. Viimeksi Hillary Clinon lähetti Unkarin pääministerille Viktor Orbanille varoituskirjeen joulun aatonaattona. Demokratia on suuressa vaarassa, ja opposition radioaseman Klubradion vaientaminen on pöyristyttävää. Unkarin johtavat piirit vähättelevät tätä ”viimeistä varoitusta”.

Unkari on joutumassa talousvaikeuksiin ja apua haetaan EU:lta ja Maailmanpankilta IMF:ltä. Neuvottelut katkesivat Olli Rehnin kehotuksesta pari viikkoa sitten, kun Unkari oli säätämässä valtalakia (perustuslain kaltaista lakia), jolla veroprosentti on nyt ja ikuisesti tasan 16%, kaikille. Samalla Unkarin keskuspankki aiotaan alistaa hallitukselle. Se on vastoin EU:n sopimuksia. Pankki säätelee korkopolitiikkaa. Vallassa olevasta Fidesz-puolueesta vakuutetaan, että IMF ja EU eivät määräile, mitä maassa tehdään. Piste. Perjantaina parlamentti päättää keskuspankin asemasta. Eilen IMF:stä lähetettiin viimenen varoitus pääministeri Orbanille.


Homomedia vaitonainen

Unkarilaiset lehdet tarjoavat kaksi maailmaa. Fidesziä puolustavat lehdet kertovat aivan muunlaisia uutisia kuin liberaali oppositiota tukeva lehdistö. Valtion omistaman tv:n uutiset kertovat saavutuksista, opposition lehdet ongelmista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homomediakin on kummallisen hiljaa. Netistä löytyy Company-lehden joulukuun numero, ja siinä ei puhuta poliitikkaa. Netin homouutissivustoilla on vain muutama uutinen uudesta perhettä suojelevasta laista, josta päätettiin ennen joulua. Perhe määritellään heteroaviopariksi ja heidän lapsikseen.

Voi olla, että homomedia ei ota kantaa, etteivät lukijat katoaisi. Fidesz-puolueella on edelleen suuri kannatus koko maassa. Varmaan myös HLBTI-ihmisten keskuudessa.


EuroGamesin suojelija


Eilen löytyi yksi kotimaan uutinen homomediasta. Berliinin pormestari Wowereit pyysi Budapestin pormestaria István Tarlosia ensi kesän EuroGamesien suojelijaksi. Budapestin ylipormestarin vastaus Wowereitille on lähtenyt: Ei. Tapahtuma ja ylipäänsä koko homoseksuaalinen elämäntapa ei ole sopusoinnussa hänen mentaliteettinsa kanssa.

Wowereitin kirje tiivistettynä kuuluu suunnilleen näin: Arvoisa virkaveli! Kesällä 2012 Budapest järjestää 14. EuroGamesit. Iloitsemme, että Budapest antaa paikan suurelle homo-lesbo-urheilutapahtumalle. Osallistujia on satoja ja heille Tonavan varren kaupungin kauneus tekee vaikutuksen. Tapahtuman tarkoitus on urheilullinen, mutta tärkeää on myös, että HLBTI-ihmisten hyväksyntä lisääntyy. Nuorilla, jotka kohtaavat kisoissa, on erilaiset taustat, he ovat eri uskontokunnista ja he edustavat erilaisia elämäntapoja. Kisoissa he kamppailevat tasa-arvoisina, tavoitteena voitto ja taistelu syrjintää vastaan. Budapestilla on nyt tilaisuus osoittaa ensimmäisenä itäisen Euroopan maana suvaitsevaisuutta jahyväksyntää. Uskon EuroGamesien päämääriin ja vakuutan, että Budapestissa luodaan uusia ystävyyssuhteita ja astutaan uusia askeleita kohti erilaisten elämäntapojen kunnioitusta ja ymmärtämystä. Olisi hienoa, jos tuellanne turvaisitte tapahtuman. Ystävyydellä Klaus Wowereit.

Vastaus on unkariksi ja saksaksi: Arvoisa pormestari, hyvä kolleega! Kirjeeseenne haluaisin vastata seuraavaa: Atlas-Frigo-järjestön EuroGames-tapahtumaa tukee yksityisesti Herr Dr. Gabor Demszky (toimituksen huomautus: hän oli edellinen liberaalina pidetty Budapestin pormestari 1990-2010). Minä olen asiassa toista mieltä. Tietenkin otan huomioon, että tällä tavalla tuntevia ja ajattelelvia ihmisiä löytyy. Tunnustan heidän oikeutensa mutta en halua sekaantua heidän järjestönsä toimintaan. Omalta osaltani ylipormestarina ja yksityishenkilönä otan etäisyyttä sellaiseen elämäntapaan ja sellaiseen urheilutapahtumaan. Täten en voi tukea tapahtumaa. Onnittelen, että teidät valittiin uudelleen Berliinin ylipormestariksi. Paljon menestystä ja terveyttä siinä työssä. 27.12.2011 Istvan Tarlos, ylipormestari.

Asiasta kertoi Budapestin nettisivusto eilen.
http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=news&artname=20111228-cikk-tieurogames
http://www.budapest.hu/resource.aspx?ResourceID=Berlin1.pdf

Ollaanko matkalla Mussolinin fasismiin?

Monet Unkarissa käyneet sanovat, että politiikka on siellä hyvin arka aihe. Siinä helposti menevät kontaktit poikki, jos ei olla samaa mieltä. Maan demokratia on tuore, eikä siellä selvästikään ymmärretä, mitä demokratialla tarkoitetaan. Fideszin kannattajat ajattelevat: Fidesz sai vaaleissa murskavoiton, yli 53% äänistä. He ovat vallassa eikä muilla ole nokan koputtamista.

Näin meni aikoinaan myös Kolmannessa valtakunnassa Saksassa. Hitler sai vaaleissa valtavan enemmistön. Enemmistön turvin alettiin lakkauttaa demokraattisia instituutioita ja poliittiset vastustajat vaiennettiin. Kukaan ei kutsu Hitlerin aikaa demokratiaksi, vaikka kansa oli valinnut johtajansa.

Unkarissa vallassaolijat avoimesti sanovat, että nyt demokratia ei ole enää samanlaista kuin Unkarin vapautuessa 1989. Silloin yhteiskunnan eri ryhmät istuivat pyöreän pöydän ääressä pohtimassa demokratiaan siirtymistä. Nyt tilanne on aivan toinen. Fideszistä sanotaan: Me ohjaamme nyt maata ja muut pitäkööt suunsa kiinni. Se on ”enemmistön demokratiaa”. Puolustajat sanovat, että päätöksenteko on nopeaa ja tehokasta. Ei ole vastarannan kiiskejä hidastamassa. Viime päivinä oppositio on jopa pysytellyt osan aikaa pois parlamentin istunnoista. Turha istua, kun ei voi vaikuttaa mihinkään.

Demokratiassa lakeja luodaan keskustelemalla eri intressipiirien kanssa. Aina kun Suomessa tehdään lakia, joka koskettaa seksuaalivähemmistöjä, käydään vuoropuhelua mm. Setan kanssa. Unkarissa tällaista ei tapahdu. Fidesz päättää sisällään sen, mikä on kansakunnalle parasta.

Kun Hillary Clinton paheksui Unkarin uutta uskontolakia tai kirkkolakia, unkarilaiset kristillisdemokraatit riensivät haukkumaan Hillarya. Amerikka on Amerikka ja siellä saavat kaikki kukat kukkia. Meillä Unkarissa on eurooppalainen kirkkolaki. (Lain mukaan parlamentti päättää, mikä ryhmä saa uskonnollisen yhteisön statuksen; nyt vain 14 uskontokuntaa on hyväksyttyjen listalla).

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • Pora-liike
  • 29.12.2011, 12.10
Vaeltajalla on virheellistä tietoa. Suomessa ei aina konsultoida Setaa tehtäessä lakeja, jotka koskettavat seksuaalivähemmistöjä, näin on itse Setan edustaja sanonut.
  • 2 / 4
  • voihan unkarsinogeenit
  • 30.12.2011, 2.50
Sinällään hieman pelottavaa tuo Unkarin kehitys, siltäkin kannalta, että Euroopassa on lietsottu kulttuurien ja uskontojen välisiä risti-riistoja tällä vuosituhannella taas melkoisesti. Talousvaikeuksiin yhdistettyinä ne ovat vaarallinen maaperä ihmisoikeuksien ja demokratian polkemiseen. Edellisestä vastaavasta karmeasta vaiheesta Euroopassa on sentään ehtinyt kulua vain 80 vuotta.

Melkein kuin Unkaria oltaisiin ohjaamassa samaan tilanteeseen, samoihin ja sen ulkopuolellekin leviäviin seurauksiin. Silloin uhreiksi joutunevat samat ryhmät, ehkä juutalaisia lukuunottamatta, mutta heidän kärsimyspaikkansa voivat joutua ottamaan islaminuskoiset ihmiset.