Punatulkkujoulukorteissa herrojen kutsut

  • Uutinen
  • Sattumat
  • vaeltaja2006
  • 2

Kotimaa24 on katsastanut suomalaisia joulukortteja ja tutustunut erityisesti punatulkkuihin kortin aiheena. Uros on voimakkaan punarintainen, naaras aika hailea. Kesällä punatulkut katoavat synkkiin metsiin, mutta loppuvuodesta ne ilmaantuvat takaisin ihmisten ilmoille. Useimmiten ne liikkuvat pareina, isommassakin ryhmässä.

Joulukorteissa on yleensä vain kirkkaanvärisiä koiraita. Ne kuvataan pareina. Joku voi nähdä siinä sukupuolineutraalia parinmuodostusta. Kyseessä ei varmaankaan ole syrjintä, sanoo Kotimaa24:lle Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved. Koiraan värikkyys on korteissa visuaalinen elementti. Muunkinlaisissa lintukorteissa värikkäämpi sukupuoli on yleensä esillä. Varpusta ei juuri joulukorteissa nähdä, koska se on ulkonäöltään kovin harmaa.

Kotimaa24 löysi yhden joulukortin, jossa on myös naaraita: Ferdinand von Wrightin maalaus Punatulkkuja pihlajassa (1890).

Kotimaan artikkeli

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Tekstistä unohtui: punatulkkujen parisuhteet ovat ilmeisesti hyvin pitkäikäisiä.
  • 2 / 2
  • yhteisin siivin
  • 29.12.2011, 3.22
Juuri niin. Punatulkut, kuten monet muutkin lintulajit, pariutuvat uskollisesti eliniäkseen - eli kunnes kuolema ne erottaa. Ne eivät hypi vieraissa. Tuollaisia kumppanilleen uskolliisia, vakiparisuhteessa eläviä lintuja ovat mm. varpuset, västäräkit, peipot, tiaiset, varikset ja harakat, lokit, kotkat, haukat, pöllöt, hanhet, joutsenet, kurjet, papukaijat.

Nuo elävät tyypillisesti yhdessä koko ajan, tanssivat keskinäisen soidintanssin tai rituaalin munintakauden alla, huolehtivat poikasista yhdessä ja tekevät muuttomatkan yhdessä, eli elävät koko ajan yksissä.

Eli jos noista jonkun menee surmaamaan, surmaa sen lintupuolisolta pitkäaikaisen elämänkumppanin, jonka kanssa se on elänyt vuosikausia yksissä, kaikissa säissä.

Sitten on myös niitä pätkä- ja sekasuhteissa eläviä lintulajeja, kuten kanalinnut, teeret, metsot, jotkin vesilinnut. Kirjosieppokoiraalla on yleensä useita naaraita.

Yleensäkin uskolliset elinikäiset parisuhteet ovat linnuilla pääasiallinen suhdemuoto. Nisäkkäillähän, ihminen mukaanlukien, sitoutuminen ja koko elämän kestävät parisuhteet ovat poikkeus, vain 3-5 %:lla nisäkkäistä.