Räsänen tekemässä syrjijien avustusten epäämisestä laillisuuskysymyksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 5

Sisäministeri Räsänen kirjoittaa, että hallintolain mukaan päätöksenteko ei saa perustua epäasiallisiin tai hallintotoiminnalle muuten vieraisiin perusteisiin.

Räsänen toteaa olevan kyseenalaista, voidaanko seurakunnan avustustoimintansa ehdoksi asettamia perusteita pitää asiallisina tai tasapuolisina. - Kirkon virallisten lähetysjärjestöjen opin arviointi ei ole paikallisseurakuntien tehtävä, kirjoittaa Räsänen.

Sisäministeri huomauttaa, että kirkon virallisiin lähetysjärjestöihin kuuluvat ja siellä toimivat ovat kirkon jäseniä ja he maksavat kirkollisveroa. Räsänen kysyy, onko kirkko omassa toiminnassaan demokraattine ja noudattaako kirkko hyvän hallinnon periaatteita. - Huolehtiiko kirkko siitä, ettei niitä syrjitä, jotka toimivat kirkon opin ja tunnustuksen mukaan, kysyy Räsänen.

Ministeri viittaa perustuslan 22. pykälään. Sen mukaan julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen. - Tätä voidaan odottaa myös kirkon sisäiseltä hallinnolta, sanoo ministeri.

Useat Suomen evl-kirkon seurakunnat ovat viime aikoina rajoittaneet tai ehdollistaneet avustuksiaan sellaisille kirkon lähetysjärjestöille, joiden käsitystä pappeudesta tai parisuhteista on seurakunnissa pidetty syrjivinä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Räsäsen puheenvuoro julkaistiin HS:n sivulla C6, maanantaina 19.12.11

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Nano
  • 19.12.2011, 8.54
Hyvin sekava ja ristiriitainen kirjoitus. Eikös juuri ihmisoikeuksien toteuttamisen pyrkimys ollut syynä ihmisoikeuksien vastaisia asenteita levittävien ja syrjintään kehottavien järjestöjen avustamatta jättämiselle? Ai niin, mutta ministerin käsitys ihmisoikeuksista onkin vähän erilainen!
Räsänen näkyy "unohtavan" kallisarvoisena viittaamansa perustuslain 2 luvun (ensimmäisen) 6. pykälän "Yhdenvertaisuus" (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#a731-1999), joka enemmän kuin perustelee - suorastaan edellyttää - seurakuntien linjauksia.

Lisäksi on syytä muistaa, että jakaessaan kolehtina kerättyjä varoja kirkko/seurakunnat eivät käytä julkista valtaa.

EVL-kirkon kohdalla pitäisi tehdä vastaavaa selkeytystä kuin ylioppilaskuntien kohdalla tehtiin yliopistolakia uudistettaessa. Kirkko on valinnut pitää sisällään ameebamaisia, epämääräisiä ryhmiä jotka eivät tunnusta kirkon oppia tai sen menettelytapoja. Koskaan ei saa olla epäselvyyttä siitä mikä taho edustaa tai käyttää julkista valtaa. Nykytilanne on omiaan aiheuttamaan vakavaa epäselvyyttä ja tulee ratkaista. Joko nuo loiset on siivottava selvästi ulos kirkosta tai ne on voimatoimin pakotettava toimimaan kirkon linjassa.