Nigerian anglikaanit käynnistivät jakaantumisen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Anglikaankirkko Nigeriassa on ilmoittanut poistaneensa "perustuslaistaan" kaikki viittaukset yhteyksistä Canterburyyn, siis pääkirkkoon. Ilmoitus tuli vain muutamaa viikkoa ennen eteläisen pallonpuoliskon konservatiivisten anglikaanikirkon johtajien kokousta Alexandriassa, Egyptissä. Siellä on tarkoitus keskustella jatkotoimista homojen oikeuksien vastustamisessa. Jotkut ovat ehtineet arvella tuon kokouksen olevan muodollinen alku anglikaanikirkon todelliselle jakaantumiselle.

Ilmoitusta on edeltänyt pitkään jatkunut mittava riita maailmanlaajuisen anglikaaniyhteisön sisällä esimerkiksi siitä, että episkopaalikirkko Yhdysvalloissa salli avoimesti homon Gene Robinsonin tulla valituksi New Hampshiren piispaksi. Kanadan anglikaanikirkon pehmeää suhtautumista samaa sukupuolta olevien avioliittoja kohtaan on myös moitittu jyrkin sanoin anglikaanien konservatiivien taholla.

Nigerian anglikaanikirkko on yksi suurimmista ja nopeimmin kasvavista anglikaanikirkoista. Arkkipiispa Peter Akinola on ollut kaikkein äänekkäin homojen oikeuksien vastustaja. Nigerian kirkko ei salli myöskään naisten vihkimistä papeiksi.

Asiasta uutisoi Times Online 17.9.2005
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-1784783,00.html

Tätä edelsi mielenkiintoinen BBS Worldin Hardtalk-ohjelma 30.8.2005. Siinä haastateltiin samaa sukupuolta olevassa parisuhteessa elävää ja ensi vuonna Englannin lain mukaan parisuhteensa virallistavaa pastori David Page'a Lontoosta. Hän ilmoitti suorasukaisesti rekisteröivänsä parisuhteensa kirkkonsa kannasta riippumatta. Minkäänlaista selibaattilupausta hän ei aio antaa, eikä odota piispansa sitä edes häneltä kysyvän. Hän piti kysymystä jopa sopimattomana. Pastori Page otaksui, että ainakin anglikaanikirkko Englannissa voisi antaa siunauksen samaa sukupuolta oleville pareille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pastori Pagen haastattelu voitaisiin arvioida varsin suoraksi ilmoitukseksi Englannin kirkolle, että homo- ja lesbopapit eivät tule enää sietämään seksuaaliseen identiteettiin perustuvaa syrjintää kirkossa.

Haastattelun hetkellä Page oli sitä mieltä, ettei anglikaanikirkko jakaudu "homokysymyksen" vuoksi. Edellä oleva tuore uutinen kuitenkin osoitti pastori Pagen liian optimistiseksi tässä asiassa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!