Homot kuohuttaa ruotsin hengellistä elämää

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Ruotsissa homokeskustelu on nostanut vahvasti päätään, erityisesti uskontoon liittyvissä asioissa.

Homoliittojen siunauskaava

Ruotsin kirkon kirkolliskokous päätti lokakuun lopussa hyväksyä uuden kirkollisen rituaalin, siunauskaavan rekisteröidyille homoliitoille. Äänestystulos oli selvä: 160-81.

Päätös on kuitenkin herättänyt vastustusta pappispiireissä. Eräs pappi julkaisi kotisivuillaan tekstin, jossa arvioidaan kirkolliskokouksen päätöksen olevan Raamatun ja Jumalan sanan vastainen. Useat sadat papit tukivat tätä näkemystä.

Kaikkiaan yli 700 pappia on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vastustetaan kirkolliskokouksen päätöstä. Tekstin nettiin laittaneen papin mukaan vetoomuksen tärkein viesti on se, että monet papit eivät seiso kirkolliskokouksen päätöksen takana. Tämä yhtä asiaa vastustava protesti on herättänyt papit arvostelemaan laajemminkin kirkolliskokouksen tapaa tehdä päätöksiä.

Venäjän ortodoksikirkko katkaisi suhteet Ruotsin evankelis-luterilaiseen kirkkoon sen hyväksyttyä homoparien siunaamisen.

Porvoon hiippakunnan piispa Erik Vikström sanoi Kyrkpressen-lehdelle, että kirkon ei pidä laatia kaavoja sellaiselle, mikä ei ilmennä kirkon normeja. Vikström myös valittelee sitä, että Ruotsin kirkko teki ratkaisun tiedottamatta ja konsultoimatta asiasta ensin Porvoon kirkkoyhteisön kirkkoja. Ruotsin kirkon arkkipiispa KG Hammar on pahoillaan Vikströmin lausumista. Hän kysyy, ovatko kirkon normit Vikströmin mielestä ikuisesti voimassa, vai vaikuttavatko niihin asiayhteys, tiedot sekä tekstien ja traditioiden uudet tulkinnat. Tulehtuneista väleistä kertoi Kotimaa-lehti.

Helluntailaispastori Åke Green

Vuonna 2003 homoja mm. "yhteiskunnan syöpäkasvaimeksi" nimitellyt helluntailaispastori Åke Green on jälleen noussut otsikoihin. Kesällä 2004 Kalmarin alioikeus tuomitsi Greenin kuukaudeksi vankilaan yllytyksestä kansanryhmää vastaan, mutta myöhemmin Götan hovioikeus vapautti Greenin syytteistä. Nyt Ruotsin valtionsyyttäjä on ilmoittanut vaativansa pastorille vankeusrangaistusta kiihotuksesta homoja vastaan. Green ilmoitti, ettei kadu sanomisiaan ja toisti näkemyksensä, että homoseksuaalisuus lisäisi esim. riskiä pedofiliaan.

Monet tahot katsovat asiassa olevan vastakkain sanan- ja uskonnonvapauden ja toisaalta syrjintäsuoja. Monien mielestä vapauttava päätös voisi johtaa juutalaisten, muslimien tai muiden vähemmistöryhmien vastaisen kiihotuksen lisääntymiseen. Lisäksi Greenin kommentit eivät perustu tosiasioihin.

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta