JSN huomautti Uusi Lahti -lehteä homokolumnista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Julkisen sanan neuvosto on antanut Uusi Lahti -lehdelle huomautuksen. Lehden päätoimittaja kirjoitti 12.10. otsikolla "Homot, lesbot ja liito-oravat". Tekstissä seksuaalivähemmistöistä kirjoitettiin ihmisarvoa loukkaavaan sävyyn.

Kirjoituksessaan päätoimittaja Kari Naskinen totesi mm, että "Oikeastaan voi sanoa, että homo on ikään kuin toista lajiketta oleva ihminen" ja "Lesbot ja homot, hullut ja huorat, kaikki samaa yhteistä perhettä meidän normaalien kanssa". Lehden ilmestyttyä ranneliike.netin ja lepakkolaakso.netin keskustelufoorumilla käynnistyi laaja keskustelu siitä, mitä voi sanoa ja miten lehdissä saa käsitellä seksuaalivähemmistöjä tai muita vähemmistöjä.

Etelä-Suomen Sanomien nettiuutisissa (ESS online 19.12.) siteerataan JSN:n valmistelevaa sihteeriä Ilkka Vänttistä. Hän kertoo, että Naskisen tekstin aiheuttama kanteluryöppy oli ylivoimaisesti vuoden suurin. Yhteydenottoja tuli 7-8, kun normaalisti juttua kohden kanteluita tulee yksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Journalistin ohjeissa sanotaan mm., että "Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti". JSN toteaa päätöksessään, että "Sanan- ja ilmaisunvapaus ovat arvoja sinänsä, mutta niihin liittyy myös vastuu – sananvapauden nimissä ei sovi sanoa mitä tahansa. "

- Keskustelu: Tasa-arvoa kannattava lehdistö?
- Julkisen sanan neuvosto (JSN)
- Etelä-Suomen Sanomat: Julkisen sanan neuvosto huomautti Naskista homokolumnista

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!